fbpx

A mezőgazdasági gumiabroncsok újdonságai

Írta: MezőHír-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 26.

A mezőgazdasági kerekes gépek egyik legkeresettebb fő tartozéka a gumiabroncs. A gumigyártók az igényeknek megfelelően folyamatosan újabb és újabb termékekkel jelennek meg az egyre igényesebb piacon.

Apollo VIRAT új generációs gumiabroncs

Az indiai Apollo Tires Ltd. a világ 20 legnagyobb gumiabroncsgyártója közé tartozik, 6 gyáregysége van, 4 Indiában, 1 Hollandiában és 1 Magyarországon. A vállalat a termékeit két ismert márkanév, az Apollo és a Vredestein név alatt forgalmazza a világ több mint 100 országában.

Az Apollo az újgenerációs mezőgazdasági gumiabroncsait „VIRAT” termékcsalád néven, két hónappal ezelőtt mutatta be Indiában (1. kép). Az új Apollo VIRAT abroncsokat univerzális termékként fejlesztették ki, 20 kapaszkodóbordával, amelyek puha és kemény talajviszonyok között egyaránt erős tapadást és hosszú élettartamot biztosítanak. Az ívelt bordageometria és a váll felé lekerekített horonyprofil segíti a talajszennyeződések, a sár eltávozását. A kettős kúpos bordafülek kialakításnak köszönhetően az abroncs kevésbé lesz kitéve a defekteknek. Ez a gumiabroncs-kialakítás több gumit tartalmaz más termékekhez képest a futófelület-kopás zónájában, ezért élettartama hosszú lesz.

1. kép. Apollo VIRAT új generációs gumiabroncs (forrás: https://www.tiretechnologyinternational.com/news/)

Maxam AGRIXTRA N új mezőgazdasági gumiabroncs

A MAXAM TIRE INTERNATIONAL LTD. globális gumiabroncsgyártó története 2002-ben, egy kínai családi vállalkozással kezdődött, ám ma már több üzeme, fejlesztőrészlege, irodaháza és értékesítési hálózata van Ázsiától Európán keresztül az Amerikai Egyesült Államokig. A Maxam a kiváló minőségű mezőgazdasági abroncsaira – a gyártásból és az anyaghibából eredő esetleges hibákra – 2020-tól 8 év garanciát vállal. A Maxam igen széles mezőgazdaságiabroncs-kínálata folyamatosan tovább növekszik (2. kép).

2. kép. Maxa AgriXtra N elnevezésű, VF 380/90R46 méretjelölésű gumiabroncs (forrás: https://www.tiretechnologyinternational.com/news)

A Maxam Tier 2022. február 1-jén Amerikában a „National Farm MachineryShow” kiállítás megnyitása előtt bemutatta a Maxa AGRIXTRA N elnevezésű (Narrow) keskeny VF (Very High Flexion) gumiabroncs-sorozat első tagját (2. kép). Ezt a termékcsaládot nagy hasmagasságú traktorokhoz és önjáró, nagy hasmagasságú permetezőgépekhez, nagy sebességre (65 km/h), nagy terhelésre, alacsony talajnyomásra tervezték. A gumiabroncs, 45o-os kapaszkodóbordáinak kialakítása révén, kiváló kapaszkodó, tapadási tulajdonsággal rendelkezik. A világpiacon bemutatott első Maxa AgriXtra N gumiabroncs méretjelölése VF 380/90R46, amelyet ez év folyamán további öt, különböző méretű abroncs fog követni. A Maxam Tier egyébként a mezőgazdaság számára hat gumiabroncs-szériát gyárt, közel 90 különböző méretben.

A Mitas HC 1000 sorozat bővítése

A csehországi kezdetekkel rendelkező, jó hírű Mitas gumiabroncsgyár 2016 óta a Trelleborg csoport tagja lett. Jelenleg a Mitas abroncsokat Csehországban, Szlovéniában, Szerbiában, Srí Lankán és Amerikában gyártják.

A Mitas HC 1000 mezőgazdasági, nagy kapacitású (HC) radiálabroncs-sorozata mostantól két új NRO (Narrow Rim Option) abronccsal, VF 650/65R38 és VF 750/60R46 méretűvel bővült. Ezek az új, keskeny felnire szerelhető, maximálisan 65 km/h sebességig alkalmazható abroncsok tovább bővítik a nagy teljesítményű önjáró permetezőgépek gumiabroncs-választékát (3. kép).

3. kép. Mitas HC 1000 mezőgazdasági abroncsok önjáró permetezőgépre szerelve (forrás: https://www.tiretechnologyinternational.com/news/)

Goodyear Powerload termékcsalád

A Goodyear nemrég bemutatta az új Powerload termékcsalád gumiabroncsmintáit (4. kép).

4. kép. Új Goodyear Powerload gumiabroncs alkalmazása (forrás: https://www.tiretechnologyinternational.com/news/)

Ez a gumiabroncs a kompakt kerekes mezőgazdasági és ipari rakodógépekhez, kis földgyalukhoz készül. A Goodyear Powerload kialakítása magában foglalja a Goodyear új Smooth Guard technológiáját, amely extra vastag a vállterületen és az oldalfalon, ami fokozott robusztusságot, jobb vágásállóságot és oldalvédelmet biztosít. A Powerload futófelületén alkalmazott gumikeverék igen jó tapadási tulajdonsággal rendelkezik hossz- és keresztirányba is. A speciálisan megerősített oldalfal-konstrukció ugyanakkor nagyobb stabilitást és könnyebb mozgathatóságot szolgáltat a hasonló gumiabroncsokhoz képest. Az új karimakialakítás jelentősen megkönnyíti a gumiabroncsok felszerelését és eltávolítását a felniről.

A Powerload bevezetésével a Goodyear fejlett technológiát tartalmazó gumiabroncsot kínál a mezőgazdaság és az ipar számára, amelyet kifejezetten a kompakt kerekes rakodók és a kis földgyaluk igényeire terveztek.

Continental ContiRe.Tex technológia

Az ismert német Continental gumiipari vállalat a ContiRe.Tex elnevezésű anyaggal elsőként lepte meg a szakmát. Az érdekes innovációval és ehhez tartozó technológiával PET-palackokból állítanak elő gumigyártásához használható fenntartható anyagot (5. kép). A „Tex” szó a textil rövidítése, és ebben az esetben egy újrahasznosított polietilén-tereftalát (PET) palackokból előállított nagyszerű poliészterfonalról van szó.

5. kép. PET-palackok hasznosítása Continental ContiRe.Tex technológiával (forrás: https://www. continental-tires.com/car/stories/technology-and-innovation/contire-tex-eco-friendly-tires-from- pet-yarn)

A ContiRe.Tex fonalat mechanikusan állítják elő. Az eljárás magában foglalja a palackokról a kupakok kézi leválasztását, majd a mechanikus tisztítást, aprítást és a műanyag granulátummá történő feldolgozást, amelyet végül a gumiabroncsok gyártásához használt poliészter fonalba fonnak. Jelenleg kiváló minőségű személygépkocsi-gumiabroncsot készítenek a ContiRe.Tex anyaggal, amely abroncsonként 9–15 darab PET-palack újrahasznosítását jelenti, a gumiabroncs méretétől függően. Ha a ContiRe.Tex teljesen felváltja a hagyományos poliészterből készített gumiabroncs-szövetvázat a nagyméretű mezőgazdasági gumiabroncsok gyártásában is, akkor elképzelhető, hogy száz darabos nagyságrendben kerülnek abroncsonként a PET-palackok feldolgozásra.

Az „Év gumiabroncsgyártója” díjat a Continental nyerte el

A Tire Technology International (TTI) nemzetközi szakmai magazin rendezésében több mint húsz újságíróból és a gumiabroncsipar vezető szakértőiből álló nemzetközi zsűri döntött az „Év gumiabroncsgyártója” cím odaítélésében. A kiválasztási szempontok idén is a termékbiztonság és az innovációs tevékenység eredményei voltak. A zsűri nagyra értékelte azokat az eredményeket, amelyeket a vállalat az elmúlt időszakban, például a ContiRe.Tex, az Extreme E gumiabroncs második generációja, a széles kutatási együttműködések, a Conti GreenConcept abroncs stb. területen elért.

A Continental mezőgazdasági abroncsai kerülnek a New Holland traktorokra

A Continental gumiabroncsainak jó hírnevét reprezentálja, hogy év eleje óta a mezőgazdasági TractorMaster termékcsalád tagjait a New Holland T5, T6 és T7 traktorsorozatra gyárilag felszerelik (6. kép). Ez a tény alátámasztja a Continental növekedési lehetőségeit a mezőgazdaságigumiabroncs-szektorban.

New Holland
6. kép. Continental TractorMaster gumiabroncsok a New Holland T5, T6 és T7 traktorsorozaton (forrás: https://www.continental.com/en/press/)

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK