fbpx

Nagy támogatót nyertünk a világkiállításunkhoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 26.

2025-ben méhészeti világkiállítást rendezhet Magyarország. Pályázatunkat a világ harmadik legnagyobb méhállományával rendelkező ország is támogatja. A törökök nemcsak méztermelésben állnak a világ élmezőnyében, jó, ha figyelünk rájuk.

méhek
Világkiállítást rendeznénk (fotó: Horizont Média)

Törökméz…

Az isztanbuli Nemzetközi Méhész Kongresszuson Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország nemcsak nagy méhállománnyal bír, de a világ második legnagyobb méztermelője is, így különösen fontos, hogy támogatja a méhészeti világkiállítás Budapesten történő megrendezését. A tárcavezető emlékeztetett: hazánkban 1,2 millió méhcsalád található, és az Európai Unió élmezőnyébe tartozunk méztermelésben. Hozzátesszük: a méhek ökológiai szerepét felismerve 2023-tól a Közös Agrárpolitika része a méztermelés, így normatív támogatásokra válnak jogosulttá a beporzókkal foglalkozók.

méhcsaládok országonként
Forrás: statista.com

Másban is jók a törökök

Az isztambuli eseményen a magyar tárcavezető a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatok erősítésére is kitért. Számunkra Törökország a vetőmag- és szarvasmarha-értékesítés terén különösen fontos partner, de erősödnek a gazdasági kapcsolatok az édesvízi haltermelésben is. Magyarország szívesen vesz részt a tudástranszferben is, ez a külföldi diákok fogadását jelenti. Törökország fontos élelmiszerexportőr, amit az orosz-ukrán háború kapcsán az EU is egyre jobban érez. A világ legnagyobb mogyoró- és lisztexportőre sárgabarackból, cseresznyéből is a top-ellátók közé tartozik, miközben saját 80 millió fős piacát is kiszolgálja. Fő partnere Oroszország, de a második helyen mér Németország áll.

Cikkeink a témában:
Barackokkal és gombákkal bombázták a piacot
A törökök import búzából lettek világelsők a lisztexportban