fbpx

Mennyi lesz a meggy? Szüret előtti körkép és árvárakozások

Írta: - 2020 június 15.

Szabolcsban, a Nyírségben és a Hajdúságban fagykárokra panaszkodnak a termelők, és azt tartanák igazságosnak, ha végre elérné a meggy átvételi ára az egy eurót. „Persze, én is érzem, hogy ez csak vágyálom. De máskor is volt már 250 forint a meggy, és most mindenképpen indokolt volna egy ettől magasabb felvásárlási ár” – mondja egy héthektáros ültetvény tulajdonosa, Ősz András. A rétközberencsi gazdálkodó saját gazdaságában 60 százalékos fagykárról számol be, a szokásos 7-800 mázsa helyett csak 300 mázsára számít, de másutt 70-80 százalékos terméskiesésről is tud. Az ültetvény 40 százaléka Érdi bőtermő, a többi fele-fele arányban Kántorjánosi és Újfehértói. „A feldolgozók még nem nyilatkoztak. Tavaly 230 forintért vitték a rázott meggy kilóját. Nincsenek fix partnereim, sokszor szállítok a román piacra is.”

Pest megyében Veres Mihály 10 hektáron termel meggyet. „A vírus kezdetén még minden nagyon bizonytalan volt, és többször is kaptunk fagyot. A termésmennyiség és a piac is zsákbamacska volt. Azóta optimistább lettem. A fagyok csak a termés 10-15 százalékát vitték el, egyszóval nincs csúcstermés, mint két éve, de ami megmaradt, az szép” A tápiószőlősi gazdálkodó Érdi és Debreceni bőtermővel foglalkozik. Az Érdi átlagmérete most 20-22 mm, június 23. környéken elkezdődhet a szürete. „Az árakról azt hallottam, hogy nagy a fagykár, és a németeket is érintette. Erre a piacra dolgozik fél Európa, ha itt keresik a gyümölcsöt, akkor az nekünk jó hír.  Fix, belföldi partnerem van, tavaly 230 forintért vitték a meggyet, idén remélem, 250 forintért veszik meg.”

Győr-Moson-Sopronban sem fagyott meg a termés. Eggenhofer Tamás birtokán nagyjából 5-5 hektárnyi Debreceni bőtermő és cigánymeggy terem. Ő úgy értesült, hogy 240-250 forinttal indulhat a nagyszemű meggy, a későbbi fajta pedig 140-150 forintos átvételi árral.

 

„Magyarországon egy jó évjáratban 80-90 ezer tonna meggy terem, és 50 ezer tonnát hoz egy rossz évjárat. Most a legpesszimistább becslés szerint ezt is alulmúljuk 10 százalékkal, az optimista verzió pedig az, hogy a tavalyi 53 ezer tonnát érjük el” – közli Apáti Ferenc, a FruitveB alelnöke. Viszont a szerbek idén is hozzák a szokásos 80-90 ezer tonnát, a lengyeleknél pedig a tavalyi 152 ezer tonnához hasonló eredmény születhet a várakozások szerint (ők egyébként 170-180 ezer tonnára is képesek). Magyarán nincs jelentős terméskiesés Európában, sehol sem volt akkora a fagykár, mint nálunk – összegez az alelnök. Ennek ellenére a tavalyitól valamivel magasabb lesz az árszínvonal. Ebben benne van a gyenge forintárfolyam, és az is, hogy a tavalyi alig közepes termés után mostanra tulajdonképen kiürültek a konzervipari készletek.

„Keresleti piacra lehet számítani, az árak valahol 220 és 280 forint között lesznek kilónként. A tavalyi ajánlattól azért ne számítsunk sokkal többre” – hangzik el az óvatos becslés. A belföldi és német konzervipar együttesen 40-50 ezer tonna meggyet igényel, ennek négyötöde a magyarországi mennyiség. Mivel a németeket fagykár érte, ezért most a hazai termelők bizakodva várják az első komoly ajánlatokat.

A gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Dél-Balaton TÉSZ Kft.-nél Lechner Péter 240-260 forintos kezdőárat tart reálisnak. Azonban felhívja a figyelmet két kockázati tényezőre is: az egyik, hogy a koronavírus miatt a vendéglátóipar részéről még mindig jóval kisebb a kereslet a tavalyinál. A másik az időjárás: „Most már a túl sok eső okozhat gondot. Ha megrepesztheti a gyümölcsöt, akkor nem lesz exportminőségű, és a belföldi befőttgyártásra, léfeldolgozásra zuhan rá az kivitelre szánt mennyiség. Mi 80 százalékban a német piacra dolgozunk. Jó lenne, ha egy kicsit naposabbra fordulna az idő…”

A meggypiacról éppen a mai nap az Agrárkamara is készített egy piaci összefoglalót, ami itt olvasható. A Mezőhír oldalán pedig a meggy tárolásáról írtunk legutóbb.