fbpx

Így arattak az oroszok, ukránok, kanadaiak

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 október 14.

A várható terméseredményeket búzából felfelé, kukoricából és napraforgóból lefelé kellett korrigálni.

 

Búza Északon

Kanada és Oroszország fontos búzatermelőnek és -exportálónak számítanak. Idén nagyon szép eredményeket produkáltak, ami – meglepő lehet – a tavaszi búza magas arányának köszönhető az össztermésben. Idén ennek a későbbi betakarítású kultúrának kedvezett a nyári csapadék, míg az őszi vetésű búza komoly aszálykárokat szenvedett tavasszal.

Az USDA becslése szerint az orosz búzatermés 83 millió tonnát tesz ki idén (a Krím-félsziget nélkül). Ez 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi eredményhez mérten. A becslés szerint ebből 58 millió tonna az őszi búza és 25 millió tonna a tavaszi. A termésátlagok 9 százalékkal javultak a tavalyihoz mérten, így hektáronként szűk 3 tonnás hozamokkal büszkélkedhetnek az oroszok. Ennyit jelent, ha a búzát három Magyarországgal felérő területen (28,3 millió hektár) termesztik. Most képzeljük el ugyanezt 6 tonnás átlagokkal…

Eközben Kanadában, ahol a teljes búzatermés 73 százalékát a tavaszi búza adja, 35 millió tonnás termést takaríthattak be az előzetes adatok szerint. A hozam hektáronként 3,54 tonna volt, 6 százalékkal jobb a 2019. évinél, és a valaha mért harmadik legjobb eredménynek számít. Az össztermés 8 százalékkal múlja felül a tavalyit, az ötéves átlagot pedig 13 százalékkal haladja meg. 2013 óta nem látott ennyi búzát az ország. A betakarított terület 9,9 millió hektár, 3 százalékkal nagyobb az előző évinél.

 

 

Termények a szomszédban

Az ukrán búzatermés ezzel szemben csökkent a tavalyi évhez képest, 25,5 millió tonnára becsülik az amerikai elmezők. Az átlagtermés hektáronként 3,75 tonna, 10 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi 4,16 t/ha-os rekord. A betakarított terület 6,8 millió hektár, 3 százalékkal kisebb az előző évinél. Így összesen 13 százalékkal gyengébb az ország terméseredménye. Kukoricából 36,5 millió tonnát takaríthatnak be keleti szomszédunkban, 2 százalékkal többet a tavalyinál. Az eredmény kizárólag a megnövelt kukoricaterületnek köszönhető, hiszen ez 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az átlaghozam azonban 6 százalékkal csökkent (5,4 millió hektár és 6,76 t/ha). Napraforgóból 15 millió tonna kerülhetett a raktárakba, 9 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Hektáronként 2,2 tonnát arattak, ez 14 százalékos mínuszt jelent 2019-hez képest. Pedig a betakarított terület 6 százalékkal nőtt, elérte a 6,8 millió hektárt.

Lásd még az olajosmagpiacról írt elemzésünket itt.