fbpx

Átadták a 100. KRAMER teleszkópos rakodógépet Magyarországon

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 15. -Hirdetés

A Valkon 2007 Kft. újabb mérföldkőhöz érkezett 2021 végén

A Valkon Kft. 2015 óta forgalmazza a német Kramer-Werke GmbH termékeit. Eleinte kisméretű teleszkópos rakodógépek, valamint fix alvázas, összekerék-kormányzású homlokrakodó gépek szerepeltek a termékpalettán. 2017 második félévében egészült ki a KRAMER teleszkópos család összes tagjával a kínálat, így a 2,7 tonnás emelési kapacitástól az 5,5 tonna megmozgatására képes gépekig több típust tudtak kínálni.

Kramer
Három db. új KRAMER rakodóval egészült ki a Bio-Fungi Kft. gépparkja

A Bio-Fungi Kft. a közelmúltban három darab KRAMER KT559 típusú rakodógépet rendelt, amelyek közül az egyik lett a 100. eladott Kramer gép Magyarországon. A gépek ünnepélyes átadására január 21-én, Áporkán, a cég telephelyén került sor.

Mutsy Árpád, a cég tulajdonos-ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy cégük alapvetően két fő tevékenységgel foglalkozik, gombatermesztéssel és a gombatermesztés alapanyagának gyártásával laskagomba, csiperkegomba és néhány egzotikus gombaféleség számára. A cég harminc éve működik, jelenleg nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió vezető vállalkozása ezen a területen. Évente több mint 100000 tonna gombakomposztot és 7000 tonna gombát értékesítenek, összesen 18 országban, miközben cégcsoportjukkal 350 munkavállalónak adnak munkát.

Az ágazat az ügyvezető szerint 2000-ig nagyon komoly fejlődésen ment keresztül, 4-500 vállalkozó is dolgozott ezen a területen. Mivel akkoriban nem volt elegendő gombakomposzt, kénytelenek voltak saját üzemet létrehozni az áporkai telephelyükön. Így 2005-től dinamikusan fejlődtek, és saját igényeiket, valamint exportlehetőségeiket is ki tudták elégíteni.

Tevékenységük a mezőgazdaságon belül a leginkább technológiaigényes ágazat, az év 365 napján kell ugyanolyan mennyiséget, minőséget előállítani. Ehhez nagyon komoly gépi háttér szükséges, az ügyvezető ezt a területet tekinti a kertészeti ágazat Forma 1-ének. Csak a legjobb gépekkel, berendezésekkel lehet ipari méretekben előállítani a termékeket. Évi 50-60000 tonna begyűjtése, kazalba rakása történik, utána pedig heti szinten egyenlő mennyiségben az anyag nagyon hatékony pakolása következik, amihez a legjobb teleszkópos és homlokrakodókat alkalmazzák.

A Valkon Kft.-vel először a szalmabálázás kapcsán kezdtek együtt dolgozni, és nagyon sikeresnek bizonyult az együttműködés. Fontos volt számukra, hogy a kecskeméti székhelyű cég a zöldsor termékeire specializálta magát. A Krone gépei jól beváltak a Bio-Funginál, így a rakodógép-vásárlásoknál a KRAMER is jó választásnak tűnt. Fontos, hogy a gépek folyamatosan rendelkezésre álljanak, ehhez a jó minőségű technika mellett a Valkon szervizháttere is megfelelő hátteret biztosít.

Kecskeméti Sándor, az idén 15 éves Valkon 2007 Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a jelenlegi szűkös gyártói kapacitások miatt folyamatosan nyomon követik a gyártói visszajelzéseket, és igyekeznek a legjobban kiszolgálni a piacról érkező igényeket – ezért nem okozott nekik gondot a Bio-Fungi Kft. 3 db-os megrendelésének teljesítése. Szerviz tekintetében jól működik az országos hálózat, ugyanakkor új szervizes szakemberekkel szívesen bővítené még a csapatot. Igyekeznek a mezőgazdaságban ilyen téren tapasztalt hektikusságot megfelelő tervezéssel és szervezéssel kiegyenlíteni, főként szezon előtti karbantartások beiktatásával.

Mutsy Árpád és Kecskeméti Sándor
Mutsy Árpád (Bio-Fungi Kft.) és Kecskeméti Sándor (Valkon 2007 Kft.) a 100. KRAMER rakodó ünnepélyes átadásán

A cég egyébként 11,7 milliárdos tavalyi forgalmával csúcsot döntött. Ez komoly eredmény, mert eddig Magyarországon olyan gépforgalmazó, amelynek nincs kombájn a termékei között, még nem lépte át a tízmilliárdos álomhatárt. Kiemelkedő volt a KRAMER- és a Krone-forgalmuk, a Valtra traktorok tavaly kisebb számban, ám idén már rekordgyanús mennyiségben kerülnek forgalomba. Az ügyvezető idén sok gép eladására számít, de a piacon minden szereplő türelmére is szükség lesz.

Bárth Gábor, a Valkon 2007 Kft. termékfelelőse elmondta, hogy a magyarországi teleszkóposrakodógép-piac évente kb. 400 db eladott gépet jelent, ebből stabilan évente 10% a KRAMER gépek aránya. Hazánkban a legelterjedtebb és legkeresettebb kategóriát a 3,5–4,5 tonnás emelési kapacitású, 7 méteres emelési magassággal rendelkező gépek jelentik. Ebben a kategóriában a Kramer típusok közül a KT407 – 4 tonna emelési kapacitással, 7 méteres gémmel –, valamint nagyobb testvére, a KT457 – 4,5 tonnás emelési magasság és 7 méteres gém – a legkedveltebb. A KT276 típust többnyire állattartó telepek keresik. Nagy előnye a kompaktság, kis fordulóív, mozgékonyság. A „király kategóriában” pedig abszolút piacvezetőként a KT559 rakodógép képviselteti magát. Ennél az 5,5 tonnás emelési kapacitás mellé egy 156 LE DEUTZ erőforrás, valamint 8,75 méteres rakodási magasság társul.

A rakodógépek felszereltségét a Valkon Kft. a KRAMER gyárral közösen alakította ki, kifejezetten a magyarországi gazdák igényei szerint. Prioritás volt, hogy a gyár gépkínálata akár a kisgazdaságok számára is elérhető legyen. A fontos kényelmi opciók, mint a gém lengéscsillapítása, a légrugós kezelőülés, a munkalámpacsomagok, alapfelszereltségként találhatók meg a gépekben. A minél hosszabb időre kiterjedő műszaki biztonságról például központi automata zsírzórendszer, illetve a hűtőrendszer tisztántartására szolgáló ventilátor-visszaforgatás gondoskodik.

A KRAMER gyár a rakodógépeiben olyan egyedi kezelősegítő rendszerekkel igyekszik a minél gyorsabb munkavégzést lehetővé tenni, mint például a SMART HANDLING rakodást segítő rendszer, a beépített rázófunkció vagy adapterszög-memória. A precíz és komfortos kezelést lehetővé tevő, abszolút fokozatmentes hidrosztatikus hajtásrendszer akár trágyázási, vontatási vagy terménytárolási folyamatoknál is dinamikus működtetést biztosít.

– 2015-ben kezdtem a Valkon Kft.-nél dolgozni – mondta Bárth Gábor. – Szerencsémre akkor már körvonalazódott, hogy a cég életében a Kramer márka fontos helyet fog elfoglalni, és kerestek egy kollégát kifejezetten ennek a márkának és termékeinek a menedzselésére. Egy új márkát vagy terméket – mindegy milyen ágazatról beszélünk – elég nehéz bevezetni, megkedveltetni a partnerekkel. Sok energiát fektettünk bele kollégáimmal, hogy a terméket elindíthassuk. Először a területi képviselőink tanultak meg minden fontos tudnivalót a gépekről, ezt követte rengeteg bemutatózás, az első kiállítások. Az alkatrészes kollégáknak gépenként fel kellett készülniük a szükséges szervizanyagokból, alkatrész-katalógusokból. A szervizes kollégák kis túlzással az utolsó csavarig meg kellett hogy ismerjék a gépeket. Eredményes volt a közös munka, ennek egyik komoly állomása a mai ünnepélyes gépátadás.

A 2022-es év gyártási kapacitása a KRAMER cégnél már betelt, az eddig már megrendelt gépekből tudjuk idén partnereinket kiszolgálni. Az év elején már igen nagy érdeklődés mutatkozik rakodógépeinkre, ebben a különböző nyertes pályázatok hatása is érződik. Érdemes tehát időben lépniük a gazdáknak, ha új gépekkel szeretnék fejleszteni gazdaságukat – összegezte Bárth Gábor a jelenlegi piaci helyzetet.  

Szerző: Fodor Mihály