fbpx

Jó lesz a kanadai búza, de nem kiugróan jó

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 30.

Már Kanada fő gabonatermő régióiban is aszályos állapotok alakultak ki, de a közelmúltban jelentős mennyiségű csapadék érkezett. Az kezdeti aszály és a kései vetés kicsit rontott a terméskilátásokon.

kanadai búza
Még hónapokat alszik kint (forrás: graincentral.com)

Jó, de nem a legjobb

Kanadában a tavaszi búza foglalja el a búzaterület 71 százalékát, 23 százalékán durum található, csak a maradék az őszi búza vetésterülete. Az első komolyabb hozambecslés augusztus közepe felé várható, mivel idén heteket késett a vetés, így a betakarítás akár a novemberbe is belecsúszhat. Ez Kanadában már fagyos időszak lehet. A termőterületből (10,1 millió hektár) és az elvárható átlaghozamból (3,3 t/ha) kiindulva az amerikai elemzők összesen 33,5 millió tonna termést várnak, amiből az export 24 millió tonnát érhet el. A mostani becslés már kissé szerényebb, mint a legutóbbi volt, de a kivitel így is 60 százalékkal haladná meg az előző szezonét. Nem érné el viszont a 2020. évi 26,4 millió tonnás mennyiséget.

Az ártól is függ az export sikere

A búza világpiaci ára júniusban kezdett el csökkenni a mérséklődő észak-amerikai aszály és az ukrán gabonafolyósó nyitásáról szóló hírek hallatán. A kanadai exportőröknek bizonyára jól jön majd a megnövekedett búza iránti kereslet. Azonban az olyan árérzékeny országok, mint Banglades, Indonézia vagy a Fülöp-szigetek, amelyek a magas fehérjetartalmú kanadai búzát az alacsony fehérjetartalmú ukrán, orosz és indiai búzával szokták keverni, most visszafoghatják a drága kanadai termény vásárlását. A gabona szállítása, a konténerek és vasúti kocsik rendelkezésre álló mennyisége körül is érezhető még bizonytalanság a világpiacon. ű