fbpx

Nagy csend honol a repcepiacon…

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 06.

Egyelőre nem túl jók a repce árkilátásai, a hazai termelők nem is akarnak üzletbe bocsátkozni. Csak áll és vár a piac. Pedig az év első terményét gyorsan el szoktuk adni.

repceszemek
Nem ilyen árra számítottunk (forrás: jofogas.hu)

Optimizmussal hűteni az árakat?

A franciaországi aszály miatt az Európai Bizottság 18,1-ről 17,86 millió tonnára csökkentette az uniós repcetermésre vonatkozó előrejelzését, de ez még mindig meghaladja a tavalyi 17 millió tonnát. A napraforgó és a szója kilátásait illetően is optimisták még az elemzők, pedig Franciaországban és Roméniában is aszály van. Mivel a pálmaolaj ára is esik, most nem lehet túl sokat elkérni az idei év első olajmagjáért.

Ezek a tényadatok

Mikolajiv kikötőjéből 610 euróért (244 ezer Ft) indul el egy tonna repce, a lengyel Bug folyóhoz leszállítva pedig 245 ezer forintnak megfelelő összegért jut el a termény. A párizsi tőzsde 666 euróra (266 ezer Ft) árazza be az augusztusi szállítású repcét (egy órán belül 663 és 670 euró között mozgott), holott június elején az ó termésért még 783 eurót el lehetett kérni. A csúcsot áprilisban érte el a termény ára, amikor 983 euróba került. Ma a magyar kereskedők a szívük szerint 225-245 ezret adnának egy tonna repcéért, ami nagyon messze van a termelők által várt 300-350 ezer forintos ártól. Ebben a helyzetben senki nem mozdul, nagy csend honol a piacon.

… és ősszel?

Pedig nem jók a hosszabb távú kilátások sem: a novemberi szállítású, kanadai terményért 658 dollárt remélnek a tőzsdei alkuszok. Úgy tűnik, ősszel sem várható, hogy csökkenne a nyomás az árakon. Csak egy általánosan rossz napraforgó- és szójatermés változtathatna a trenden, de most inkább sírni van kedvünk, amikor a keleti országrész térdig érő, virágzással küszködő szotyiállományaira nézünk…