fbpx

Télen kétszereplős az egész cseresznyepiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 03.

Sikeresen zárult a déli félteke cseresznyeértékesítési szezonja, amit nagy kereslet és vonzó árak jellemeztek. Két ország uralja a téli piacot: egy eladó és egy vevő.

cseresznye
Európa idegenkedik a téli cseresznyefogyasztástól, Ázsia nem (fotó: Horizont Média)

A cseresznye meghatározó felvevőpiaca továbbra is Kína, ide kerül a déli félteke exportjának több mint 90%-a. A gyümölcs a boldogságot, a szerencsét és a jólétet szimbolizálja Kínában, különösen az újévi ünnepségek idején, ezért az ezt megelőző hetekben jelentős szállítmányok indulnak el Chiléből az ázsiai országba. Idén rekordmennyiségű, 380 ezer tonna cseresznyét exportáltak Kínába, így kevesebb mint öt év alatt megduplázódott az ide induló kivitel.

Chile a déli félteke cseresznyeexportjának 95%-át adja, mellette Argentína, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika osztozik a fennmaradó 5%-on. Argentína 7200 tonnás rekordexportról számolt be, ami 50%-os növekedést jelent az előző évekhez képest.

Az importőrök sorában a második legnagyobb vásárló az Egyesült Államok. A mintegy 17 ezer tonnás behozataluk eltörpül a kínai igények mellett. A chilei kereskedők növekedési potenciált látnak még a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában, például Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, Vietnam, Malajzia és India növekvő vásárlásaiban bíznak. Ezzel szemben Európában és Latin-Amerikában nehezen boldogulnak, itt legfeljebb a vendéglátóipar igényel egy kis cseresznyét a téli ünnepek alatt.

Ez a szakcikk is érdekelheti: Cseresznye: esővédő fólia alá mindet!