fbpx

Hány telet vészelhetünk át fával fűtve?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 30.

Borsod megyei termelőktől hallani, hogy idén egyetlen szántóföldi kultúra sem fog nyereséget hozni a gazdaság kasszájába, ellenben a fával nagy üzletet csinálnak idén. És a lakosságnak mi esélye van fával kihúzni a telet? Egyáltalán mennyi télre elegendőek az európai erdők?

fakitermelés
Felgyorsul a fakitermelés egész Európában (fotó: Horizont Média)

Évszázadok óta nem volt ennyi fa Európában

Aki nem ébredt fel júniusig, ma már nehezen talál vonzó tűzifa-ajánlatot. A hasogatott keményfa köbméterenként 10-30 ezer forintért rendelhető meg, mázsában számolva 3-5 ezer forintért – óriási a szórás. A baj az, hogy a hirdetőt felhívva gyakran azt a választ kapjuk, hogy már nem ennyi, különben is készlethiány van, várni kell.

A holland Wageningeni Egyetem azt a kérdést vizsgálta, hogy milyen esélyekkel vág Európa a télnek, mennyire számíthat a fatüzelésre? Az Európai Bizottság kifejezett óhaja, hogy a tagállamok csökkentsék a gázfelhasználásukat. Erre lehetőséget ad Európa elképesztően nagy, 26 milliárd köbméteres faállománya is. A mennyiség érzékeltetésére: több most a fa, mint a középkor óta bármikor. A második világháború végétől folyamatosan nő Európa erdőállománya.

Sokkal több nő, mint amennyit felhasználunk

Jelenleg az EU erdeinek nettó növekménye valamivel több mint 800 millió köbméter évente, miközben a felhasználás csak 500 millió köbméter. Minden egyes évben 300 millió köbméterrel növekszik a famennyiség. A magánerdő-tulajdonosok birtokolják az európai erdők mintegy 40%-át. Ők alapvetően saját célra vagy a helyi piacra termelnek tűzifát, ennek mennyiségét évi mintegy 120 millió köbméterre teszik, ami nagyjából 40 millió háztartás kiszolgálására elég. A felhasznált fa java azonban építkezésre, valamint bútor- és papírgyártásra megy el.

A tűzifa és a fapelletet együttesen az összes megújuló energia mintegy 60%-át adja Európában, de a teljes energia-felhasználáson belül csak 7%-os a részesedése. Ez az oka annak, hogy pusztán fára alapozva elméletben sem tudjuk biztosítani a lakosság téli fűtésigényét. Viszont könnyedén tudjuk növelni a részarányát. Mivel az éves fanövekmény 300 millió köbméter, akkor sincs baj, ha éveken át megduplázzuk a jelenlegi tűzifamennyiséget, és 220-240 millió köbméter ég el a lakossági kályhákban.

Kétszer ennyi tűzifa sem lenne gond

Az erdészetek kitermelő kapacitása letővé is teszi a duplázást. Miután a tűzifa ára az elmúlt évben a kétszeresére nőtt Európában, észrevehetően gyorsult a kitermelés tempója is. A kutatók szerit az erdők minden nehézség nélkül huzamosabb ideig is fedezni tudnák a teljes energia-felhasználás 10-12%-át. Az előttünk álló pár igen nehéz, szűkös energiaellátású évben ezért az erdészetek munkája stratégiai jelentőségű lesz. A fákban tárolt, 70-80 éve halmozódó napenergia pár éven át a természet maradandó károsítása nélkül felhasználhatónak tűnik.

Azonban ne feledjük: míg télen a fák melegére van szükségünk, addig nyáron az árnyékukra, szélfogó erejükre, és az általuk szolgáltatott páradús, oxigénnel teli levegőre. Továbbra is igaz: aki csak tud, telepítsen fát, minél többet! Év végéig még pályázni lehet agrár-erdészeti rendszerek létrehozására, erdősítésre és erdő-szerkezetátalakításra, itt írtunk róla: Lassan minden pályázati lehetőség bezárul, itt a sorrend.