fbpx

Így fest az ukrán, orosz, uniós és kanadai termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 16.

A legjobb aratási végeredménnyel az oroszok dicsekedhetnek idén, az időjárás nekik kedvezett. Ukrajnának még ebben sem volt szerencséje.

orosz betakarítás
Dolgoznak az oroszok, van mit behordani a raktárba (forrás: gannett-cdn.com)

A Kelet fontos termelői

Ukrajnában két hete kezdődött meg a búzaaratás. Az USDA legfrissebb jelentése szerint 40 százalékkal kevesebb kenyérgabonát takaríthatnak be, mint tavaly, 19,5 millió tonnát. Ebben a Krím kibocsátása is szerepel, ami a gyakorlatban elérhetetlen most az ország számára. Az átlagtermés harmatgyenge, 3,7 t/ha.

Oroszország 81,5 millió tonna búzát készül learatni, 8 százalékkal többet, mint az előző évben. Ennek háromnegyede őszi búza. Az USDA az orosz kibocsátáshoz nem számolja hozzá a Krímet. Az átlaghozam mindössze 2,9 t/ha, ami 8 százalékkal jobb, mint 2021-ben volt. Az orosz napraforgótermést 15,5 millió tonnára teszik az elmezők (1,7 t/ha), ez egy hajszállal lenne kevesebb a tavalyinál. Kazahsztán 13 millió tonna búzát tud betakarítani, ez is 10 százalékkal több az előző évinél, pedig az átlaghozamok elképesztően alacsonyak: 1 t/ha.

Európa és Kanada az átlagot hozza

Az EU 134 millió tonna búzával szolgálhat. Ez a tavalyi eredménynél 4 százalékkal rosszabb, viszont az ötéves átlagnál egy hajszállal még mindig jobb. Az átlaghozamot 5,56 t/ha-ra teszi az amerikai elemzők. Az aszály miatt minden fontos gabonatermelő tagállamban csökkent az átlagtermés. A jelentés kiemeli, hogy a magyar Alföldön június folyamán szinte egy csepp eső sem esett. Az unió repcetermése vélhetően 17,9 millió tonna lett, 3 százalékkal több a tavalyinál, és 2 százalékkal haladja meg az elmúlt években folyamatosan romló kibocsátást. Az átlaghozam 3 tonna lett hektáronként.

Kanada a katasztrofális tavalyi év után 57 százalékkal jobb eredményt tud felmutatni idén, 34 millió tonna búza kerülhet a raktárakba. Az átlagtermés itt sosem sok, most 3,4 t/ha. A kanadai árpatermés gyengébb lesz a korábban vártnál, ezzel együtt is 40 százalékkal jobb a 2021. évi eredménynél, sőt, az ötéves átlagot is meghaladja 9 százalékkal. Mindezt 3,7 t/ha-os hozamokkal érik el.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az oroszoknak sem úgy megy a gabonaüzlet, ahogy szeretnék.