fbpx

Vertikális farm a pincében: itt az első magyar beltéri gazda

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 11.

A tápoldat zárt rendszerben való keringetése jól ismert a modern üvegházas technológiában. A beltéri, vertikális farmok ennél a rendszernél is kevesebb vízzel és hellyel beérik – igaz, fényből jóval többet igényelnek. Cserébe a városokon belül, helyben képesek kiszolgálni a fizetőképes keresletet.

Szűcs Endre, BedRock Farm Kft.
Szűcs Endre, BedRock Farm Kft.

Vitathatatlan trend

A vertikális farmok terjedése a városok növekedésével és a rendelkezésre álló föld csökkenésével elkerülhetetlen trendnek mutatkozik. Számos előnye van, de beruházásigényes és egyelőre működtetni sem olcsó. Az egyre energiatakarékosabb megvilágítás, a profibb szoftverek és az egyre nagyobb méretben forgalmazható technológia szükségszerűen olcsóbbá teszi a termelést, a kínálat növekedésével pedig a végtermék ára is csökkenni fog. A mai digitális tudással felvértezett mezőgazdáknak nem árt szem előtt tartaniuk a beltéri farmok előretörését és a bennük rejlő lehetőségeket.

Kutatások, kísérleti farmok

A Tungsram budapesti, kísérleti, vertikális farmja az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával csaknem 600 millió forintból 2020-ban valósult meg Újpesten (Váci út). A farm 150 négyzetmétere hidropóniás rendszerben üzemel, mikrozöldségek és kisebb salátanövények előállítása a célja. A Tungsram végeredményben egy olyan technológiát akar kialakítani, amelyik értékesíthető a potenciális termelők számára. A technológia része a növényfaj igényeihez igazított világítási program. Eközben a Debreceni Egyetemen is évtizedes tapasztalatot gyűjtött már a vertikális növénytermesztés terén, a kutatásaik a Pannon Breeding program keretében folynak. Üzleti vállalkozások is eljutottak már odáig, hogy kisléptékű technológiai megoldásokat forgalmazzanak hazai fejlesztésben, mint amilyen a Green Drops megoldása is.

A járvány lökést adott

Nem meglepő, de egyelőre a nagyvárosi fiatalok több fantáziát látnak a beltéri termesztésben, mint az agrár végzettségű, „földhöz ragadt” szakemberek. Szűcs Endre és Balázs Bence 2018-ban kezdett el foglalkozni a beltéri növénytermesztés gondolatával, ma a BedRock Farm Kft. 175 négyzetméteren, a legmodernebb csúcstechnikával termel egy budapesti pincegazdaságban. Ez az első, kifejezettem üzleti célú beltéri farm hazánkban, de ők is igyekeznek a technológiát franchise-hálózatban értékesíteni. A Vásárcsarnok közelében megbúvó vállalkozás a hidropónián és aeropónián alapuló technológiát vegyíti, így állít elő mikrozöldségeket és fűszernövényeket. A zárt rendszernek köszönhetően az év minden napján azonos mennyiséget és minőséget tudnak biztosítani a megrendelőik számára. Termékeik vegyszermentesek és kóser minősítésűek.

A helyiség egy négyzetméternyi alapterületén 7 négyzetméternyi termesztési felületet tudtak kialakítani. Kínálatunkban harmincféle növény kapható, köztük retek, kapor, bazsalikom, koriander, cukorborsó és zsázsa, de vevői igény szerint bármikor bővítenek. Termékeiket elsősorban a Culinaris webshopon keresztül forgalmazzák, de közvetlenül is beszállítanak éttermeknek, kiskereskedelmi üzleteknek. A járványhelyzet elmúltával és a vendéglátóipar fellendülésével a cég jobb értékesítési lehetőségekre számíthat. Szűcs Endre a cég terveiről elmondta: külföldi piacra lépésük megalapozásához újabb befektetői kört várnak.