fbpx

Varasodásveszélyes állapot, védekezni kell!

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 03.

A húsvétkor érkezett hőhullámban hirtelen kivirágoztak az almafák, most pedig ismét nedvesebbre fordult az időjárás. Az enyhe télben jó erőben áttelelt, beérett ivaros gombaspórák már fertőzésre alkalmas növényi felületeket találnak. Védekezni kell a varasodás ellen – figyelmeztet Zsigó György az Agrárkamara oldalán.

virágzó almafák
Hirtelen robbant be a virágzás (fotó: Horizont Média)

A természet nagyjából 10 nappal előrébb jár, mint a tavalyi, nagyon hideg tavaszon. A gyümölcsfák 2-3 nap alatt kivirágoztak a húsvéti hőhullámban.

Óvatosan a kontakt szerekkel!

Réztartamú készítmények közül azokat válasszuk, amelyeka cégek ajánlásában még használhatóak ebben a növényállapotban. Perspektivikusak a bioszerek is. A kálium-hidrogén-karbonátot jól ismerjük pl. a sütőporból vagy az élelmiszerek csomagolásán lévő címkéről is, ez az E 501 ii. A növény felületén lúgos kémhatást alakít ki, ezzel a varasodás és a lisztharmat terjedését is meggátolja. A kálium pedig tápanyagként hasznosul a növényekben. Már három készítményt is engedélyeztek ezzel a hatóanyaggal. Nem ajánlatos a réztartalmúakkal keverni.

Felszívódó hatóanyagok

A felsoroltak kontakt gombaölők, de a fogékony fajtáknál és erős fertőzési nyomásnál már az első kezelésnél is használhatunk felszívódó készítményeket, de általában a virágzás után szoktuk indítani a felszívódó (szisztemikus) gombaölőket. Ekkor már nagyok a levelek, nagy a felszívódást biztosító lombfelület. A diónyi termésnagyságig, a gyümölcs viaszosodásáig a rézzel különben is vigyázni kell, mert megperzselheti a kis gyümölcsöket.

Mivel az alma és a körte jelentős gazdasági növények, ezért a növényvédős cégek sok növényvédő szert engedélyeztettek a varasodásra. Többségük a lisztharmatra is bevethető. Néhány ilyen hatóanyag: difenoconazol, tetrakonazol, fluxapiroxad, ciflufenamid (csak lisztharmatra), ciprodinil (csak varasodásra) stb. Ide tartozik a kettős hatású hatóanyag, a jól ismert penkonazol, melyet inkább a lisztharmatra ajánlják.

Kombinálva hatásosabb

A felszívódó készítményekkel szemben a gombákban kialakulhat a rezisztencia. Ezért időnként kontakt szerekre kell váltanunk, vagy egyből keverjük be ezeket a felszívódók mellé. A varasodás ellen rézzel, a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a felszívódós permetlevet. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. A mezei zsurló, a lecitin már bizonyítottak, a gazdaboltokban a lombtrágyák között keressék ezeket.