fbpx

Konkurencia nélkül maradt a hazai primőr zöldség

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 23.

Az AKI PÁIR adatai szerint egy sor zöldségféleség 20-40 százalékos dráguláson ment át az idei év első 15 hetében összevetve a tavalyi időszakkal. A gázárak miatt idejekorán kiszorult a kínálatból néhány importtermék, így a hazai primőr áru konkurencia nélkül maradt, ami meglátszik az áron. A boltokban a kígyóuborka darabját 400 forintért kínálják.

kígyóuborka
A 400 forintos darabonkénti ár még mindig túl magas (forrás: nosalty.hu)ű

A hazai termékek előtt korán megnyílt a pálya

Az adatok szerint a múlt héten a belpiaci, raktárról érkező fejes káposzta 165, a kelkáposzta 245 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a kínálatba, az előbbi 22 százalékkal meghaladta a tavalyi azonos heti árát, az utóbbi 6 százalékkal alatta maradt annak. Ugyanezen két káposztaféleségből hazai primőráru is jelen volt a piacon: a fejes káposzta 460, a kelkáposzta 600 forint/kilogramm áron(!).

A belföldi termesztésű, primőr kígyóuborka 700 forint/kilogrammos ára is elképesztően magas a tavalyi 450 forint/kilogrammos árhoz viszonyítva, de a berakni való uborkát is 37 százalékkal magasabb áron kínálják most (1200 Ft/kg). A kígyóuborka azért kerül ilyen horribilis összegbe, mert a 11. héttől már csak a belföldi primőr áru van jelen a felhozatalban. A fagyos tavasz és a magas gázárak miatt előbb a holland, majd a spanyol konkurencia is gyorsan kikopott a kínálatból. (Lásd cikkünket: Február közepétől már nem szállítanak uborkát.) Olcsóbb lett viszont a belpiaci spenót (-3%; 680 Ft/kg).

belföldi zöldség-gyümölcs árak

Import és belföldi termékek versenye

Ugyanakkor az import termékek domináltak a kínálatban karfiolból, fokhagymából, padlizsánból, cukkiniből. Ha külföldi és belföldi áru is jelen volt a felhozatalban, akkor vegyesen alakultak az árviszonyok. Egyes import termékeket a belföldihez képest drágábban kínáltak, például a francia burgonya kilója 197 forint volt, míg a magyar átlagár 157 forint. Az import (török, spanyol, görög, marokkói), tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 1126 forint/kilogramm, míg a belföldi termék 1021 forintért volt elérhető.

Viszont az olasz, spanyol, török gömb típusú paradicsom kilója mindössze 818 forint volt, szemben a hazai 1027 forintos árral. Fürtös paradicsom esetén a 926 forintos ár állt szemben a hazai 1220 forintossal. Kaliforniai paprikából is a spanyol volt a megfizethetőbb, illetve a hazainál olcsóbbnak bizonyult az osztrák és a holland vöröshagyma is a 15. hétig. (Lásd még a témában: Hollandia ellátja hagymával a világot.)

Összeállította: Gönczi Krisztina