fbpx

Bezzeg a lengyeleket alig éri az aszály – uniós összkép

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 26.

A bolgárok átlagon felüli terméskilátások elé néznek, de egyelőre nem panaszkodhatnak a lengyelek és a szlovákok sem. Európa legnagyobb agrártermelői azonban 25-50 százalékos terméskieséssel számolhatnak. Sajnos, mi is.

Nem tartozunk a szerencsések közé

Az ötéves átlaghoz képest minden szántóföldi növény terméskilátásait csökkentette az Európai Unió a legfrissebb előrejelzésében. Kivétel a viszonylag jól sikerült repce, a kifejezetten jó termést hozó rozs és az egyelőre biztató képet mutató cukorrépa és burgonya. Óriási mínusz várható a kukorica, a napraforgó, a szója és a silókukorica átlaghozamában.

Csapadékhiány sújtja szinte az összes mezőgazdasági szempontból fontos államot. (Lásd cikkünket: Ilyen még nem volt: egész Európa egyetlen aszálygóc.) 30 éves szárazsági rekord dőlt meg Németország nagy területein, Ukrajnában, Magyarországon, Romániában, Olaszországban és Spanyolország némely részén (lásd a térképet). Az extrém vízhiány Franciaországot is érinti. A mezőgazdasági szempontból jelentős államok közül viszonylag kevés kár érte Bulgáriát, Szerbiát, Lengyelországot és Szlovákiát. Törökországban viszont átlagon felüli csapadék hullott. Az elmúlt bő egy hónap a görögök számára 100-150 mm esőt hozott, Bugáriát és Franciaország közepét is több mint 50 mm eső öntözte.

extrém időjárás EU
Extrém időjárás Európában (forrás: JRC MARS július)

Rossz állapotban a növények, 1,5 millió hektárt termelésbe vonna az EU

Talán még többet mond a növények állapotáról a műholdak segítségével készült vegetációs térkép (lentebb). Alább az elmúlt 10 év átlagos állapotát vetették össze a jelenlegivel, az eltérés mértéke százalékban kifejezve. Eszerint hazánk keleti felében 25-50 százalékkal rosszabb állapotban van a vegetáció, mint az elmúlt 10 év során. Egyelőre jók a terméskilátások Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovákia nagyobb részén, de még nincs baj Románia déli, illetve Magyarország nyugati területein sem. A legnagyobb veszteséget a franciák, olaszok, spanyolok fogják elszenvedni, de gyenge termés elé néznek a németek is. Európa idén minden jel szerint elveszíti a potenciális termés 15-20 százalékát. Oroszország viszont átlagon felüli terméskilátásokkal rendelkezik.

A romló termelési feltételek és a magas gabonaárak miatt az EU Bizottság július 22-én a vetésforgóra és a területpihentetésre vonatkozó szabályok teljes felfüggesztését javasolta 2023-ra. Az intézkedés hatására várhatóan 1,5 millió hektárral nőhet jövőre az unió gabonatermő területe. 2023 után is könnyebbek lesznek a vetésváltási szabályok, mint most, erről itt írtunk.

növényállapot EU
NDVI index június 1. és július 20. között Európában (forrás: JRC MARS július)

Hazai helyzet

Magyarországon a kukorica mai állapota alapján már csak 5,5 t/ha-os átlagtermés várható az elemzők szerint, helyben úgy látjuk, hogy ennél is gyengébb lesz a végeredmény. Ez azt jelenti, hogy az országos összetermés a tavalyi 6 millió tonnát is mélyen alulmúlja majd. A mostaninál rosszabb eredményt utoljára 2012-ben, egy szintén nagyon aszályos évben értünk el (4 millió tonna).

A napraforgó hozamát most még 2,5 t/ha-ra teszik az elemzők, ami túlzott optimizmusra utal. A Mezőhír országos körképe (printben hamarosan elérhető) alapján az ország keleti fele 1-1,5 tonnás átlagokkal számol, a 2,5 tonna csak az ország nyugati felében reális elvárás, és mindössze 2-3 megye akad, ahol a 3 tonnát is átlépheti az idei termésátlag. Egyszóval az országos 2,5 tonnás hozamra szinte semmi esély. A szója esetében az elmezők 2,3 tonnával kalkulálnak. Mivel a hozamok lineár alatt is csökkennek idén, a folyók párájára pedig kevéssé számíthatnak a termelők, így ebben a kultúrában is kérdéses az előrejelzett átlagtermés.