fbpx

Nitrátrendelet: számíthatunk a limitek módosítására

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 05.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2017 óta több ponton is kezdeményezte az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet (nitrátrendelet) módosítását. Most újabb változtatást kíván elérni, ami a kiadható nitrogénmennyiségek határértékeit emelné meg.

műtrágyázás
Sokszor nagyobb hozamokra képes a növény, mint amennyi lehetőséget megkap a nitrogénadagokban (fotó: Horizont Média)

Más az időjárás, mások a fajták

A szakembereknek 2021 őszére sikerült elérniük a téli trágyázási tilalmi időszak lerövidítését, amit a klímaváltozással indokoltak. Így az őszi kalászosok esetében a tilalom már csak november 30-tól január 31-ig tart. Ugyancsak sikerült elérni azt, hogy a pentozánhatás kivédésére kiadott nitrogént ne kelljen beleszámítani a nitrátrendelet 3. számú mellékletében szereplő, a növények számára termőhelyenként megállapított, maximálisan kiadható nitrogén mennyiségébe.

Az említett maximális dózisok a genetikai-technológiai előrehaladás miatt ma már szintén idejét múltnak tűnnek. Az intenzívebb technológiák és fajták esetében komolyan akadályozzák a növények genetikai potenciáljának kihasználását. Erre egy 4-5 évig tartó üzemi kísérletsorozatban kerestek igazolást, ami idén ér véget.

Általában véve növelhető a nitrogéndózis

Az eddigi eredmények szerint növénytől és termőhelytől függően általában 20–50 kg-mal növelhető a kiadott nitrogén, mivel ezt a növény felveszi és beépíti a testébe. A tritikálé és a rozs esetében a növényi reakciók nem indokolják a szabályok módosítását. A többletnitrogén kijuttatása egyéb esetekben sem feltétlenül térül meg, mindig vizsgálni kell, hogy a hozamok, illetve a beltartalom javulása arányban áll-e a növénytáplálás költségnövekedésével.

Ám a kísérlet feltárta, hogy érdemes megadni a gazdáknak azt a lehetőséget, hogy az említett kereteken belül maguk ítélhessék meg a többletráfordítás megtérülését. Így azokban a gazdaságokban, ahol a termésszintek növelésének csak a szabályozás szabott gátat, ez az akadály elhárítható lehet. Az eredmények alapján a nitrátrendelet megváltoztatása uniós egyeztetésre került.

Kapcsolódó szakcikkünk: A nitrogén növényélettani szerepe.