fbpx

A válság meg sem kottyan a bioszektornak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 28.

Lehet, hogy egy súlyos gazdasági válság előtt állunk, ám eddig minden jel arra mutat, hogy a világjárvány csak segítette a bioszegmens erősödését.

 

A járvány csak rásegített

A járvány és a gazdasági válság ellenére a biotermékek értékesítése soha nem látott lendületet vett az Egyesült Királyságban 2020-as évben is. A Soil Association biopiaci jelentéséből kiderült, hogy a bioszektorban eladott áruérték 12,6%-kal nőtt tavaly. Ilyesmire 15 éve nem volt példa, holott a szigetország gazdasága 1709 óta nem volt olyan rossz állapotban, mint most. 2,8 milliárd font (2,64 milliárd euró), azaz 1162 milliárd forint értékben forgalmaztak ökogazdaságból származó élelmiszereket Európa ötödik legnagyobb biopiacán. Csak hogy érzékeltessük, ez mekkora ugrás: 2019-ben 2,3 milliárd fonttal tudtak csúcsot dönteni. (A teljes európai biopiac 2019-ben 45 milliárd euróra rúgott.)

 

bioforgalom Anglia

 

Szakértők úgy vélik, hogy a fellendülés mögött számos tényező áll, többek között az online kiskereskedelem gyors növekedése, valamint a fogyasztók egészségtudatos hozzáállásának erősödése. Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány csak fokozta a biopiac egyébként is gyors fejlődését. A bio szó ugyanis egybefonódott az egészséggel, márpedig a Covid kapcsán az egészség megőrzése vált az egyik legfontosabb céllá az emberek szemében. Otthonaikba bezárva mindenki egy kicsit többet törődött a mentális és fizikai állapot megőrzésével. Az ökogazdaságokból származó tojás és más termékek ára megemelkedett, tükrözve a keresletnövekedést. Mivel az emberek sokkal kevesebbet költöttek az otthonaikon kívül, több pénzük is maradt élelmiszerekre.

 

biotermék Anglia

 

Nadrágszíjhúzás vagy pozícióőrzés?

A világjárvány igazán fájó gazdasági hatásai azonban csak most kezdenek kibontakozni. Meglehet, hogy 2021-ben a vásárlóknak már szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat – latolgat az egyik érintett biogazdálkodó. Az Egyesült Királyság gazdasága az idei év első három hónapjában nagy visszaesésre számíthat, a kibocsátás további 4 százalékos csökkenése várható. A biogazdák ennek ellenére optimisták. Nemcsak a hazai fogyasztók egészség- és környezettudatos vásárlásai miatt, időközben az is eldőlt, hogy az uniós piac továbbra is elfogadja az Angliából érkező termékek bio minősítését. (Lásd cikkünket: 2023-ig biztosan bio marad az, amit bionak hívnak a britek.)

Az utolsó nagy piaczsugorodás 2011-ben volt (lásd a grafikont), amikor a konvencionális termékek ára is magas volt, a bio árszint pedig ezt is jóval meghaladta. Azóta az ökogazdaságok is a szupermarketek beszállítóivá váltak, ami azzal járt, hogy szűkült az árrés a konvencionális és a bio között, ez pedig növelte az utóbbit választó vásárlók számát. Merőben más piaci helyzettel állunk most szemben, mint egy évtizede. Az ökotermékeknek tényleg széles vásárlóközönsége lett.