fbpx

Lesz almaár-emelkedés, de csak szerényen

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 05.

A WAPA a 20 almatermelő uniós tagállam idei termését 11,4 millió tonnára prognosztizálja. Ez kicsivel több az előző évinél, és nagyjából az elmúlt 10 év átlagával egyezik meg. Az átlagos termés, az alacsony fogyasztás és a kis almakészlet együtt egy kiegyensúlyozott piacot teremthetnek idén – vélekednek a szakemberek.

almaültetvény
Sokkal több a hazai termés, mint tavaly volt (fotó: Horizont Média)

Bezuhanó lengyel termés

Az EU almaterülete fokozatosan csökken, de a hektáronkénti hozamok emelkedő tendenciát mutatnak. Lengyelország rendelkezik a legnagyobb termelési potenciállal, a teljes uniós termés mintegy 31 százalékát adja. Idén a WAPA 3,9 millió tonnát vár Lengyelországtól, ám ők maguk csak 3 millió tonnára számítanak, 30 százalékkal kevesebbre, mint tavaly. Hétfőn a FruitVeB arról írt, hogy a 70+ átmérőjű Gala alma esetében körülbelül 60 százalékos az idei árnövekedés Lengyelországban, a 65+ kaliberű gyümölcsök esetében pedig körülbelül 90 százalékos.

almatermés EU
Forrás: WAPA

Jó-átlagos termésszint hazánkban

Magyarország a tavalyinál sokkal jobb termés elé néz, mintegy 550 ezer tonnával kalkulálnak az elemzők. Az étkezési alma ára picivel a tavalyi fölött várható a FruitVeB szerint, a szezon átlagában 120-140 Ft/kg körülire teszik. A most tapasztalható 200-300 forintos kezdőárak a kínálat bővülésével csökkenésnek indulnak majd. Almalé-sűrítményből (CAJ) is átlag alattiak az európai készletek a betakarítás előtt. Ez az oka annak, hogy magas léalmaárakra számított a szakma, ezzel szemben hazánkban megszégyenítően alacsony, 38 forintos kezdőárak hangzottak el. Szakértők szerint a főszezonban 0,12 eurós, azaz kb. 44-46 forintos árszint alakulhat ki, ami 8-9 százalékkal lenne magasabb a tavalyinál. Az almatermelők az 50 forintot tartják reálisnak.