fbpx

2022 csődhullámot hoz a kisgazdaságokban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 18.

Utoljára 2011/2012-ben volt hasonló mértékű aszály, de az ország keleti fele állítja, a mostani helyzet annál is sokkal rosszabb, tulajdonképpen példa nélküli. A gazdálkodók csődhullámról beszélnek. A nagyobb gazdaságok a könnyen megszerezhető földekben bíznak.

szántóföld
Az ősz földeladási csúcsot hozhat (fotó: Horizont Média)

Ami termett, az sem jó

Míg a Dunától keletre a 3 tonnás termésmennyiségek a jellemzőek, addig nyugatra a szokásos 5-6 tonnákat aratják. Itt még mindig dolgoznak a kombájnok, míg keleten már nincs mit lehordani a táblákról. „A termelői visszajelzések alapján az látszik, hogy 3,6-4 millió tonna közötti lehet az összes búzatermés” – mondta a vg.hu érdeklődésére Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Szerinte a 4 tonna megközelítésére viszonylag kicsi az esély. (Lásd közel egy hónappal ezelőtti írásunk: A búzatermés negyede a táblán sül meg.)

búzatermés
Az idei év várhatóan a 2012. évibél is gyengébb lesz (forrás: KSH)

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A keleti régióban megsült a búza, nagyon magas a sikér- és a fehérjetartalom, alacsony a hektolitersúly.” A kirívóan magas sikértartalom a hozzá beérkezett információk szerint a termés harmadánál jellemző, itt nem ritka a 40-es érték sem. Az ilyen extrém módon magas sikértartalmú búzát önmagában nem lehet megőrölni, keverni kell a lágyabb tételekkel, ez pedig többletköltséget jelent a malmoknak. „Sajnos ki kell ábrándítani a termelőket, hogy az a kevés búza, ami termett, az sem jó minőségű, és hiába várnának el néhányan prémiumot érte” – magyarázta Lakatos Zoltán.

Csődhullámról beszélnek

A Mezőhír a keleti országrész gazdaságiban a további kilátásokról érdeklődve azt a választ kapta, hogy itt egyik szántóföldi növényen sem lehet keresni idén: a 3 tonnás búza is veszteséget termel, a kukorica és a napraforgó pedig a végnapjaikat élik. Normál esetben egy-egy mínuszos év nem akadály a termelők számára, rendelkeznek tartalékokkal az ilyen helyzetekre, de idén az infláció miatt a vártnál több pénzt visz el, hogy a 2021-ben elnyert pályázatokat megvalósítsák a gazdaságok. A visszaadott pályázat sem sokat segít, a jövő év finanszírozása sokak számára extrém nehéz feladatnak ígérkezik.

Szinte minden elért üzemvezető úgy látja, a környékbeli kistermelők egy része idén feladja a gazdálkodást, és az év végétől egyre több eladó föld keresi majd gazdáját. 2022 erős szelekciót hoz, felgyorsítja az üzemkoncentrációt és a generációváltást. Elsőként ugyanis a nyugdíj előtt állók adják fel a harcot.