fbpx

Öntözhető kísérleti parcellák: Szegeden fejlesztett a Corteva

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 23.

A Corteva 140 millió forintot fektetett kutatási célra szolgáló öntözőrendszer kiépítésébe Magyarországon. A szegedi kutató-fejlesztő állomás már meg is kapta a vízjogi üzemeltetési engedélyt. Mostantól tarkább kísérleti körülményeket is szimulálhatnak, és gyorsabban jutnak megbízható adatokhoz.

öntöző rendszer
Az öntözés a kísérleti területen is fontos (forrás: Corteva)

Szeged kiváló helyszín a kutatásra

A Corteva Agriscience megújított kutatás-fejlesztési állomását 2020-ban avatták fel Szegeden, a hosszú múltra visszatekintő növénynemesítési és növényvédelmi kutatásra alapozva. A szegedi állomáson a fejlesztő mérnökök új gyomirtó, rovar- és gombaölő szerek, valamint csávázási technológiák és biológiai megoldások fejlesztésére összpontosítanak, amelyeket a vállalat és külső partnerei évente 230 szántóföldi kísérletben tesztelnek.

Gyorsabb eredményt hoz a kísérlet

Most a Corteva 140 millió forintot fordított egy modern öntözőrendszer kiépítésére, ami 11 hektárt fed le. Az új öntözőrendszer segítségével a Corteva kutatói különböző növényvédő szerek hatékonyságát tesztelhetik különböző körülmények között, meghatározott típusú öntözési módszerekkel, például csepegtető, mikroszórófejes és konzolos öntözéssel. Az újonnan kiépített öntözőrendszer célja, hogy a kísérletek sikerességi aránya növekedjen az öntözés nélküli vizsgálatokhoz képest, hiszen bizonyos esetekben a megfelelő vízellátás kulcsfontosságú tényező. Ez a beruházás a Corteva kutatói számára új fertőzési módszerek kipróbálását, valamint a termékek tesztelési körülményeinek szélesebb skáláját biztosítja és így a növényvédő szerek hatékonysága jobban elkülöníthető lesz nagyobb fertőzési nyomás mellett.

A beruházás révén felgyorsítható a megbízható adatok kinyerése, ami elősegíti a növényvédőszer-fejlesztés folyamatát. „Ezzel a magyarországi beruházással továbbra is elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy olyan megoldásokat kínáljunk a gazdálkodóknak, amelyekkel maximalizálhatják a jövedelmezőségüket” – mondta Perényi József, a Corteva Agriscience magyarországi növényvédelmi kutatás-fejlesztési vezetője.

Ez a cikk is érdekelheti: Hatékony védelem a növény fejlődésének korai szakaszától.