fbpx

A búzatermés negyede a táblán sül meg

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 23.

Romlottak a terméskilátások egész Európában. A májusi becsléshez képest már most 22 százalékkal kevesebb búza várható uniós szinten. Hazánkban kiemelkedő a termésveszteség. Pár fotót is mellékelünk a hazai helyzetről.

búza aratás előtt
Szentségtörés, de igaz: június közepén kezdődött el a hazai búzaaratás (fotó: Horizont Média)

Egyre romló kilátások

A harmadik egymást követő hónapban korrigálják lejjebb a várható termést az elemzők Európában. A kenyérbúza és a durum várható hozamai már mélyen az 5 éves átlag alatt vannak. Az őszi árpa és a kukorica terméskilátásai is romlottak, de ezek még az 5 éves átlag körül teljesíthetnek. A repce a nagy visszazuhanás ellenére is még jobban néz ki, mint az elmúlt öt évben. Az elemzők egyelőre nem módosítottak a tavaszi árpa, a tritikálé, a burgonya, a szója és a cukorrépa várható hozamán.

terméskilátások EU
Terméskilátások az EU-ban (forrás: JRC MARS)

Peches régiók

A csökkent hozamkilátások fő oka az aszály és a hőség. A legnagyobb lefelé mutató korrekciót a dél-európai durumtermés szenvedte el. Búzából legfőképpen Magyarországon, Romániában, Lengyelországban és Franciaországban zuhant a várható mennyiség.

A lenti térkép a május 1. és június 17. közötti időjárási anomáliákat mutatja Európában. Nagyon száraz, forró területeket találunk különösen délen és a délnyugati régiókban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban. Franciaországban egyelőre csak az őszi vetések sérültek, Spanyolországban már minden növény hervad. Kifejezett csapadékhiány figyelhető meg Németországban és Nyugat-Lengyelországban. Szlovákia és Magyarország keleti régióiban, valamint Románia és Ukrajna ezekkel szomszédos régióiban szintén jelentős a csapadékhiány, sokat csökkent a várható termés mennyisége. Ukrajnát és Kelet-Romániát pedig már kifejezett aszály sújtja.

Terméskilátások Magyarországon

Az elemzők most – kissé optimistán – a következő átlaghozamokkal kalkulálnak hazánkban:

  • repce: 3 t/ha
  • őszi árpa: 6 t/ha
  • tavaszi árpa: 4,3 t/ha
  • őszi búza: 5,3 t/ha
  • durum: 5 t/ha
  • rozs:3,4 t/ha
  • tritikálé: 4,1 t/ha
  • kukorica: 7,7 t/ha
  • napraforgó: 2,9 t/ha
  • szója: 2,7 t/ha

Az ország észak-kelti tájait járva a MezőHír a következőket fotózta a hétvégén:

Fehéren izzó (nem fuzáriumos!) könnyű, kis kalászok
Virágot próbál hozni a térdig érő napraforgó a repedezett földben
A kukorica furulyázásra készül

Kapcsolódó írásunk: Hosszú távú előrejelzés a nyári időjárásra.