fbpx

A hengeres bálázógépek tűzmegelőző karbantartása és üzemeltetése

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 18.

A mezőgazdasági gépek tűzeseteinek legnagyobb hányadát a bálázógépekben keletkezett tüzek teszik ki. A katasztrófavédelem statisztikája alapján évente átlagosan 30-40 hengeres bálázógép semmisül meg munka közben keletkezett tűz miatt. Cikkünkben a nyári kánikulai időszak kapujában a bálázógépek tűzmegelőző felkészítésének és karbantartásának főbb momentumait gyűjtjük egy csokorba.

A nyári forróságban végzett szalmabálázáskor vagy alacsony nedvességtartalmú széna betakarítása esetén a megbízhatóság mellett a tűzmegelőzés érdekében szintén kiemelt feladat a rendszeres átvizsgálás, karbantartás. A nyári mezőgazdasági géptüzek terén a változókamrás hengeres bálázók a fokozott tűzveszélyességi kockázatú csoportba tartoznak, a kombájnok mellett.

tűz
Évente 30-40 bálázó válik a tűz martalékává (fotó: halasmedia.hu)

A rendfelszedő is okozhat tüzet

Sokan nem is feltételeznék, de a rendfelszedő bizonyos egységeinek szezon előtt fel nem tárt elhasználódása is tűz forrása lehet. Főleg a régebbi konstrukciójú, hagyományos görgős-vezérlőpályás rendfelszedők igényelnek kiemeltebb figyelmet a tűzmegelőzés tekintetében. Néhány régebbi évjáratú hevederes bálázó rendfelszedője kétoldalt konzolos, középre hordó csigával továbbítja a terményt. Ezeknek a konzolos tengelyeknek a csapágyazása magas fordulatszámon nagy terhelést visel el, ezért ezeket sűrűn kell ellenőrizni, és ha nem megfelelően futnak vagy szorulnak, akkor cserélni kell. Ha nem fordítunk rá figyelmet, a csigalevelek beleérhetnek a csigavályúba vagy a konzolcsiga csapágyazásánál más alkatrészekbe, és a súrlódás hatására felforrósodva tüzet okozhat.

rendfelszedő
A rendfelszedőnél a behordócsiga és rotor bemelegedett csapágyazása okozhat tüzet

A változókamrás hevederesek a legnagyobb veszélyben

Mint ahogy fentebb már említettük, a bálázótüzeknek döntő arányban a változókamrás hevederes körbálázók esnek áldozatul. Ezeknél a konstrukcióknál a változtatható átmérőjű hengeres bálákat bálaformázó hevederek képzik, melyek feszítő-, illetve mozgatógörgőkön futnak. Ezeknek a görgőknek egy része a bálázó bálakamrájának két oldalfalába zárt csapágyazással illeszkedik, és a legnagyobb arányban már karbantartásmentesek. Ezek a csapágyak jelentik az egyik gyakoribb okát a bálázótüzeknek. A hevederek által üzem közben állandóan magas terhelésnek vannak kitéve a görgők tengelyei, és avatatlan, figyelmetlen kezelő számára a csapágy elhasználódása is sokáig rejtve marad. Erre a meghibásodásra a bálázó kezelője általában nem fordít kiemelt figyelmet, így nagyrészt csak akkor derül fény rá, amikor már bemelegednek, és tüzet okoznak.

lánckerék
A lánckerekek csapágyazása is okozhat tüzet, ha elhasználódik és túlmelegszik

A heveder és a feszítőgörgője a legjelentősebb veszélyforrás

Az elkopott csapágy és a csapágyháza először üzem közben folyamatosan felforrósodik, majd pedig a kopás előrehaladtával, az egyenlőtlen járás miatt a feszítőhenger vége beleér a bálakamra oldalába, és ott a súrlódástól tűzveszélyes felmelegedés jöhet létre, vagy akár szikra is kipattanhat. Annak érdekében, hogy a csapágyak elhasználódását időben felfedezzük, minden üzemkezdet előtt álló helyzetben legalább 10 percig járassuk a bálázógépet, és a járatás után (de szigorúan csak utána, nem pedig működés közben) közvetlenül, tapintással ellenőrizzük az összes görgőcsapágyazást. Ha valamelyiknél túlhevülést tapasztalunk, akkor azt feltétlenül még a bálázógép munkába állását megelőzően cseréljük!

Abban az esetben, ha egy ilyen túlmelegedésre nem derül fény, akkor üzem közben a hevederek által odagyűjtött aprószalma vagy széna meggyulladhat, és akkor már a gyors beavatkozás sem biztos, hogy megmenti a bálázót. A másik nagyon fontos egység, amelyre figyelmet kell fordítani, az a bálaformázó hevederek párhuzamos, egymástól egyenlő távolságra történő futása. Amennyiben ezek a gumihevederek egymáshoz közel, nem párhuzamosan futnak, akkor a folyamatos súrlódásuk szintén tüzet okozhat. A napi üzemelés előtt ellenőrző járatásnál ezekre is figyeljünk, és ha nem megfelelően futnak, akkor valószínű, hogy ez szintén valamelyik feszítőgörgő csapágyazásának elhasználódására utal.

görgő
A hevederfeszítő görgők csapágyazásának a meghibásodása a bálázótüzek egyik leggyakoribb oka

Abban az esetben is egyenlőtlenül futhatnak, ha valamelyik heveder megnyúlt. Ezek a hevederek sem örök életűek, sőt a régebbi konstrukcióknál még kapcsozott megoldással vannak végtelenítve, így emiatt is előfordulhat megnyúlás. Bár a lánckerekek csapágyazása kevésbé számít a tűzveszélyesség kockázati tényezői közé, de ha ezek elérik élettartamuk végét, szintén túlhevülhetnek, és a köréjük összegyűlt por és egyéb szennyeződés szintén könnyen lángra kaphat. Ezek ellenőrzése nehézkesebb, és jobban rejtve marad meghibásodásuk, így járatásnál ennek az ellenőrzésére is feltétlen szánjunk időt.

Miután a tűzveszélyességi kockázat szempontjából kiemelt egységek, illetve alkatrészek napi ellenőrzésére kitértünk, foglalkozzunk néhány mondatban azzal, hogy hogyan kezeljük azt a szituációt, amikor már a legnagyobb igyekezetünk ellenére is megtörtént a baj, és lángra kapott a bálázó.

leéget gépek
Mérlegeljünk, és ha kell, akkor először a gépet kapcsoljuk le, és csak utána küzdjünk a lángokkal, mert ellenkező esetben így is járhatunk

Mentsük, ami menthető, de mérlegeljünk is

Először is azon az erőgépen, amellyel a bálázót üzemeltetjük, mindig legalább két tűzoltó készülék legyen készenlétben. Természetesen van olyan szituáció, amikor a kettő is kevés, de ha csak egy darab van, akkor tűz esetén nagy szerencsénknek kell lenni, hogy azzal sikerüljön a lángokat megfékezni. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen helyzetben, felfokozott lelkiállapotban nehéz jól mérlegelni, hogy meddig érdemes küzdeni a bálázógép megmentéséért, és mikor kell arra a döntésre jutni, hogy már az üzemeltető gép mentésére koncentráljunk inkább. Mégis azt javasoljuk, hogy amikor a tűz megfékezésének esélye eleve alacsony, akkor inkább a traktor-munkagép kapcsolat gyors megbontására törekedjünk, és az erőgépet minél hamarabb biztonságos távolságra és helyre vigyük.

hevederek
Ellenőrizzük a hevederek futásának távolságát, mert ezek összesúrlódása is okozhat tüzet

Természetesen ezt úgy tegyük, hogy közben a saját testi épségünket nem kockáztatjuk, hiszen az emberi élettel egy gép értéke se ér fel. Ha a helyzet úgy alakul, hogy nem tudjuk a bálázót megmenteni, viszont a traktort már biztonságos helyre tudtuk vinni – megvédve a tűztől –, akkor, ha még marad tűzoltási kapacitásunk, próbáljuk meg a tűzoltók kiérkezéséig minden eszközzel lokalizálni a tüzet. Maga a bálázó leégése is jelentős veszteség, de forróságban, különösen szélben pillanatok alatt terjednek a tarlón a lángok, és a terület leégése mellett a tűz más, akár még lábon álló terményre is gyorsan átterjedhet.

Reméljük, a nyár folyamán minden bálázótulajdonost elkerülik a fentebb említett veszélyes szituációk, és a rendszeres ellenőrzéssel megelőzik a bálázótűz kipattanását.

Farkas Imre