fbpx

Majd’ 500 az újkrumpli kilója, az eper olcsóbb, mint tavaly

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 23.

Idén kicsit később kezdődött a nagy kézimunkaigényű spárga szezonja, és ott is drágulás van.

spárga

Jobb árak a zöldségesgazdáknak

Általában jobb árat kapnak a gazdák a megtermelt zöldségekért-gyümölcsökért, mint 2021-ben, igaz, a költségeik is durván megemelkedtek az elmúlt hónapokban. Május elején a hazai zöldborsó 2400 forint/kilogramm körül alakult a Budapesti Nagybani Piacon, ami 9 százalékkal drágább idén, mint tavaly ilyenkor. Ennél jóval nagyobb, majdnem 20 százalékos mértékben drágult az újburgonya a tavalyi májusi árhoz képest. Már most már „csak” 470-480 forintba kerül egy kiló, ez így is ötödével drágább az egy évvel korábbihoz mérten. A tavalyi készlet 160-80 forintos árakon kel el – és itt még nagyobb, majdnem 30 százalékos az áremelkedés. Ugyancsak 20 százalékot meghaladó a 47 mm-nél nagyobb átmérőjű, magyar fürtös paradicsom: tavaly ilyenkor még 500 forint körül mérték kilóját, most bő 620-ért, a kisebb, 40-47 mm-es pedig bő 30 százalékkal drágább: 725 forint körül van.

Alig drágult az exportképes spárga

Itthon nem egy közönségkedvenc, de sok magyar gazdának biztos exporttermék a hazai spárga, amiből évente durván 5,5-6,7 ezer tonnát húznak ki a földből. A gondos technológiát és fizikailag is elég megterhelő termesztés- és betakarítási technológia körülbelül 1500 hektárt érint itthon. Ezzel Európában – ahol évente durván 315 ezer tonnát termelnek – a kicsik közé tartozunk, de a kivitel tavaly is 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára gyarapodott. Az export értéke pedig még szebben, 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A fő vevők a németek, a svájciak és a skandinávok. Idén egyébként ez a roppant egészséges, finom és diétásan tápláló zöldség nem is drágult vészesen: kilója 2200 forint, míg tavaly is már meghaladta a 2000-et az átlagár.

burgonya

…és olcsóbb az eper!

Jó hír viszont a nagy áremelkedések közepette, hogy a hazai szamóca kilóját 1900 forint körül adják. Ez az átlagár nemhogy több, hanem 5 százalékkal kisebb, mint a tavaly ilyenkori.

forrás: AKI