fbpx

Új divat Nyugaton: hajtatott spárga

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 19.

A holland Teboza piacvezető a spárgaértékesítésben, és most új ötlettel rukkolt elő. A hajtatott sípokra vevő is akad Nyugat-Európában.

spárga
Spárgasípok a Tebozánál (forrás: Teboza)

Máris elindult a spárgaszezon

Hollandiában máris megkezdődött a spárgaszezon. Ugyanis a spárgapalánták és spárgatermés értékesítésében piacvezetőnek számító Teboza megjelent az első üvegházban hajtatott szállítmánnyal. Az agrárinnovációk terén világelső Hollandiában a Teboza a legnagyobb spárgatermelési „integrátor” is. Ha a hajtatott sípok előállítása kifizetőnek bizonyul, mérget vehetünk rá, hogy a partnereit is biztatni fogja a termelésére.

Piactesztelési fázisban

„Tavaly döntöttünk úgy, hogy mostantól januárban is friss, holland spárgát kínálunk az ügyfeleinknek. Ezt az első spárgát elsősorban belga és skandináv éttermeknek adjuk el. A mennyiség egyelőre kicsi, de növekedni fog” – mondja Will Teeuwen, a Teboza vezetője. A holland vendéglátóipar a Coviddal járó lezárások miatt egyelőre nem képes megvásárolni ezt a prémiumterméket, de a kiskereskedelemben megtalálta vásárlóit a portéka, noha itt is luxuscikknek számít. Mégis van egy réteg, amelyik a járvány idején otthon főz, és előnyben részesíti a hasonló élelmiszereket.

A járvány két éve és időjárása nem kedvezett a spárgatermelésnek. Lásd cikkeinket (Nagy hiány van spárgából Európában, Indul a hazai spárga, másfél hét a csúszás) és videónkat a témában: