fbpx

A világ egyik legnagyobb exportőre most veti a búzát

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 03.

Oroszország után alaposan lemaradva három régió verseng egymással a második legnagyobb búzaexportőr címéért: az EU, Kanada és az USA. Idén Kanada lemaradhat a dobogóról.

 

buza par leveles
Pár leveles búza (fotó: Horizont Média)

 

Kanadában csak április közepén kezdődik a tavaszi búza elvetése. Idén 9,8 millió hektárra várható a növény termőterülete, ez 2 százalékos csökkenés, amit lényegében a durum tölthet be idén – vélik az USDA elemzői. Mivel az átlagtermés 3,5 tonna körül alakul, legfeljebb 34 millió tonnás termésre van kilátás idén, az elemzők 2020-hoz képest 3-5 százalékos csökkenésre számítanak. Kanada legfőbb célpiaca hagyományosan mindkét növényből Algéria, durumból Olaszország a második legnagyobb vásárlója. Tavaly azonban Kínába került az exportbúza legnagyobb része, 1,6 millió tonna. Idén a kiszállítható mennyiség 24 millió tonna lehet, ami 11 százalékos csökkenés lenne az előző szezonhoz mérten.

Árpából 2,8 millió hektár lehet a bevetett terület, nem változik. A növény magasabb átlaghozamokkal rendelkezik, mint a búza, így 10,7 millió tonnás végeredménnyel kalkulálnak az elemzők. Az árpa bő fele a malátagyárakba kerül, 40 százaléka takarmányként hasznosul. Ez exportmennyiség a belső felhasználás enyhe növekedése miatt 100 ezer tonnával lehet kevesebb a tavalyinál, 3,5 millió tonnát tehet ki, és szintén Kína a legfőbb célpontja.

A zab vetése május közepén esedékes Kanadában, erre is szánnak 1,2 millió hektárt az itteni farmerek, ami 7 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A zab átlagtermése pont annyi itt, mint a búzának. Az össztermés 4,2 millió tonna lehet, szintén 7 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, és ebből 1,9 millió tonna el is hagyja az országot az USA és Latin-Amerika felé.

 

Lásd még a témában: Ukrajna nagy dobásra készül idén; kellemetlenek lesznek.