fbpx

Több időt kértek a Green Deal-célok megvalósítására

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 06.

Pozsonyban üléseztek a Visegrádi országok és más középkelet-európai államok agrárkamarái és -szervezetei. A megbeszélésen hangsúlyozták: az ukrajnai háború destabilizálta az amúgy is törékeny agrár-élelmiszerpiacokat, ezért sürgősen át kell gondolni az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) célkitűzéseit.

agrárkamarák képviselői
Középkelet-Európa agráriumának képviselői Pozsonyban (forrás: NAK közösségi oldala)

Több pénzt kérnek a vidékfejlesztési pillérre

A Visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), valamint Bulgária, Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia agrárkamaráinak és agrárszervezeteinek képviselői 2022. március 31. és április 1. között Pozsonyban folytattak megbeszéléseket. Az agrárszervezetek javasolták, hogy ebben a rendkívüli helyzetben az EU mozgósítson további forrásokat a Közös Agrárpolitika (KAP) jelenlegi keretének erősítése érdekében, különös tekintettel a második (vidékfejlesztési) pillérre. Ez ugyanis a fenntarthatóság céljait támogatja, fontos környezetvédelmi, éghajlati és vidékfejlesztési funkciókat ellátva, egyúttal eszközöket biztosít a beruházások és az innováció támogatásához.

Átgondolni a termeléskorlátozó zöld célokat

Az agrárszervezetek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia az EU környezetvédelmi és éghajlati célkitűzéseihez, ez azonban nem veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot, az ágazat versenyképességét és a gazdálkodók jövedelmét, ezért a fenntarthatóság mindhárom pillérét (környezeti, társadalmi, gazdasági) szem előtt kell tartani. Hangsúlyozták, hogy a mostani helyzetben sürgősen át kell gondolni az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) célkitűzéseit, és módosítani kell az időzítésüket, különösen azokat, amelyek jelentősen csökkentik az élelmiszertermelést – így a növényvédő szerek és műtrágyák használatának csökkentését, a nem termő, illetve az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát képviselő Győrffy Balázs meghívta a társkamarákat a Gazdálkodók Világszervezetének (WFO) 2022. június 7–10. között Budapesten tartandó közgyűlésére.

Forrás: nak.hu.
Ez is érdekelheti a témában: A Közös Agrárpolitika nem számolt a világválságokkal.

Összeállította: Gönczi Krisztina