fbpx

Ez a folyékony foszfor fejtrágya a tavaszi hideggel és a munkaerőhiánnyal is dacol a gyümölcsösben

Írta: - 2024 április 09. -Hirdetés

A foszfor nemcsak az egészséges gyökérzet, de a jó arányban megtermékenyülő virágzat számára is nélkülözhetetlen a gyümölcsfáknál. A felvételét gátló, most már menetrendszerűen hideg tavaszok miatt pótlása érthető okból válik egyre nehezebb feladattá a termelőknek.

Nem véletlenül övezi komoly érdeklődés az olyan innovatív, folyékony foszfortrágyákat, mint az IKR Agrár Kft. GREENFERT Fluid startere, hiszen lombtrágyaként alkalmazva akkor is biztosítja a termésképzéshez elengedhetetlen tápelemet, amikor a gyökérzet aktivitása a hideg talajban gátolt. A folyékony műtrágyaforma gyorsítja az alkalmazást is, aminek hála, elég kevesebb munkáskéz is az ültetvényekbe a permetezési fordulók pontos betartásához.

A szezonindításhoz és termésképzéshez kell az energia (forrás: IKR Agrár Kft.)

Milyenek a gyakorlati tapasztalatok? A Tenk térségében 100 hektáros területen meggy és szilva termesztésével foglalkozó Sáfrán Zsolt szerint az új készítmény a súlyos aszállyal nehezített 2022-es év után is jól vizsgázott.

Az ültetvényes munkában nincs év leküzdendő kihívások nélkül

Bár a tavaszi fagykár, a kiszámíthatatlan felvásárlási árak és az aszály csak néhány éve váltak a mostani léptékben a magyar gyümölcstermesztők számára is kihívássá, az olyan termelők szerint, mint a Heves vármegyében dolgozó Sáfrán Zsolt, kihívásokból sosem volt hiány az ágazatban. A mára 100-110 hektárról a piac egyik meghatározó felvásárlójával dolgozó, illetve konzervgyáraknak direkt beszállító termelő hozzáteszi, hogy természetesen megoldás is akadt mindig, épp csak meg kellett találni, hogyan állítható ehhez elő költséghatékonyan az első osztályú, kiváló áru.

„A gazdaságunk a rendszerváltás idején indult, eleinte a szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva, amihez édesapám a TSZ-ből kiválva szerezte meg az első földjeinket. Gépeket, munkagépeket sajnos semmit nem tudtunk beszerezni, így az első pillanattól volt elég feladat. A gyümölcstermesztés felé az vitt minket, hogy a helyi TSZ jogutód nélkül szűnt meg, a helyét pedig sok kis kft. vette át, amelyeknek 400-500 hektár gyümölcsösről kellett gondoskodniuk. Édesapámban volt lelkesedés, úgy döntött, hogy a növényvédelmet ellátja, mint szakirányító, így csöppentünk bele ebbe a világba. 1999-ben telepítettük az első saját ültetvényünket is, ami 6 hektár meggy volt és 3 hektár dióültetvény. A környezet a 2000-es évek elejére megváltozott, édesapám az egészsége miatt visszavett a munkából, egyre több gazda szerette volna a saját útját járni. Ez végül oda vezetett, hogy maradt a családi ültetvény és annak a teendői, amelybe 2003-tól a gyöngyösi főiskola kertészmérnöki szakán megszerzett diplomámmal csatlakoztam be. Részt vettem a fiatal gazda pályázatban, új New Holland ültetvénytraktorokat vásároltunk, megvettük az első modern, 80-100 ezer légköbméteres vontatott permetezőinket.”

Sáfrán Zsolt (forrás: IKR Agrár Kft.)
Sáfrán Zsolt (forrás: IKR Agrár Kft.)

Sáfrán Zsolték évente 5-10 hektárral bővítették ültetvényüket, amíg 2015 környékére el nem jutottak a mai 70-80 hektáros saját területig. Bevallása szerint jó 10 évbe telt, amíg azok az értékesítési csatornák is kiépültek, amelyeknek köszönhetően ma a piacon jelentős felvásárlócégekkel, konzervgyárakkal dolgozhatnak. „A területeink 70%-a meggy, 30%-a szilva, ahol a felvásárlóink igényeinek megfelelően mindig első osztályú, kiváló termést célzunk.”

Miért elengedhetetlen a folyamatos foszforpótlás a meggy termesztésében?

A szántóföldi növénytermesztés vagy épp a kertészeti zöldségtermesztés világától eltérően, ahol a foszfor főként a begyökeresedés és kezdeti gyors vegetatív fejlődés szempontjából kap szerepet, a meggytermesztésben a tápelem a termésképzés szempontjából is kiemelt fontosságú. Sáfrán Zsolt elmondása szerint erre közel 10 éve figyelt fel, amikor egy debreceni bőtermő fajtánál kerestek megoldást egy megtermékenyülési problémára.

„Azt kutattuk, hogy mi kell a gyümölcsfáink virágzásához, mi okozhatja az akkor jelentkező megtermékenyülési problémákat, ami a bibék beszáradása miatt következett be. Egy tápanyagokat forgalmazó cég területi képviselőjétől jött a felvetés, hogy az orvosságot a fokozott foszforpótlás jelentheti, ez ugyanis garantálja, hogy szelesebb, hűvösebb időben is termékeny maradjon a bibe. Mindig nyitott voltam a szakmai újítások felé, így kipróbáltuk, vízoldékony foszfor lombtrágyát kombináltunk 300-400 kg/ha MAP-pal, kiváló, 20 tonna/hektár eredménnyel zártuk az évet. A technológiában ezt azóta se kérdőjeleztük meg, így minden évben 10 naponta kijuttatjuk a foszfort is a növényeinknek.”

Milyen előnyei vannak gazdaszemmel nézve az olyan folyékony foszfor fejtrágyáknak, mint a GREENFERT Fluid starter?

A foszfor eredményességét ugyan azóta se kérdőjelezték meg Tenk határában, azonban a termelő szerint a hatásfok fenntartásához át kellett gondolni a kijuttatás formáját. A menetrendszerűen hideg tavaszok ugyanis egy újabb problémát vetettek fel.

„Bár mind a mai napig juttatunk ki a MAP és DAP részeként szilárd formában is foszfort az ültetvénybe, azt tapasztaltuk, hogy a tavaszi időjárás nem kedvez a gyökérzeten keresztüli tápanyagfelvételnek. Márciustól április végéig, május elejéig kifejezetten kellemetlen volt az időjárás, és hiába van ott a foszfor, a felvétele egy bizonyos hőmérséklet alatt gátolt a talajból. Ezt csak tetézi, hogy olyan tápanyagról beszélünk, ami lekötődik, így egy olyan elem, ami nagyon nehezen felvehető a növényeinknek. A másik probléma, hogy 100-110 hektáron dolgozva hiába van 3-5 permetezőgépünk is, a 10 napos forgókat nehéz tartani, főleg, hogy egyre nehezebb munkaerőt is találni. Emiatt figyeltem fel az IKR Agrár Kft. kínálatában a GREENFERT Fluid starterre, amelynél nem kell feloldással, szuszpenzió készítésével vesződni. Elég betölteni a tartályba, ami jelentősen leegyszerűsíti a dolgunkat. Az ára is jónak bizonyult, így egy nagy teszt részeként a teljes területen alkalmaztuk 2023-ban, ennek egy részét képezte egy jól dokumentált kísérlet is a gyümölcsösben.”

fluidstarter

Milyen eredményeket értek el a gyümölcsösben a GREENFERT Fluid starter alkalmazása mellett?

Sáfrán Zsolt vallja, hogy az eredmények saját számítása szerint kiválóak, azonban a körülményeket mindenképp fel kell vázolni a gazdatársaknak az értelmezésükhöz.

„Sajnos a meggy olyan növény, ahol nemcsak a termést, de a következő évi terméskilátásokat is katasztrofálisan érinti egy akkora aszály, mint a 2022-es. A rügydifferenciálódás ugyanis nyár végén történik, és ekkor még javában küzdöttünk a vízhiánnyal. Effektíve 70%-kal lett kevesebb virágunk, mint máskor, ráadásul volt 8 hektárunk, ami teljes egészében kiszáradt. Ha mindezt egybevesszük, az, hogy 10 tonna/hektár körül alakult a termésátlag, kimondottan jónak mondható. Siránkozni nincs értelme, mert volt, ahol ennél sokkal rosszabb eredménnyel zárták az évet. A kijuttatás után leginkább azt nézzük, hogy milyen a virághullás aránya, tehát mekkora százaléka válik terméssé a virágoknak. A GREENFERT alkalmazása mellett nagyságrendileg 10%-os hullást tapasztaltunk, ami egy nagyon jó eredmény, a termés minősége pedig ez alkalommal is kiválónak bizonyult.”

Mi teszi egyedülállóan hatékonnyá az IKR Agrár Kft. GREENFERT Fluid starterét?

Az IKR Agrár kínálatában a saját gyártású GREENFERT termékek 2022-ben mutatkoztak be, olyan mikrogranulált és folyékony tápanyagok tartoznak a termékcsoportba, amelyek problémás talajokon vagy épp kedvezőtlen körülmények között is kifogástalan fejlődést biztosítanak a növényeknek. A térség termelőinek az adottságaikhoz ideális GREENFERT tápanyagok kiválasztását Lukácsi Vera, az IKR Agrár Kft. szaktanácsadója segíti, aki szerint okkal emlegetik az egyik leghatékonyabb foszfortrágyaként a termékcsaládból a Fluid startert.

„A folyékony fejtrágya kiugróan magas foszfortartalma hatékonyan kompenzálja a hideg, savanyú vagy meszes talaj gyenge foszforszolgáltató képességét. Az olyan kiegészítő komponensek, mint a benne található bór, kelatizált réz és molibdén pedig egymást erősítve fokozzák a gyökérképződést, a kalászosok bokrosodását vagy a partnerüknél is kiemelt virágzás és terméskötés folyamatait. Almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsűek esetében lombtrágyaként a javasolt kijuttatási dózisa a terméknek 5 l/ha 300-400 l/ha vízmennyiséggel, de szívesen segítünk partnereinknek az esetleges felmerülő kérdésekben is.”

Újító műtrágya-technológiával a szép termés extrém évben is fenntartható: bízza a feladatot az IKR Agrár új GreenFert tápanyagaira!
Keresse szaktanácsadóinkat és értékesítőinket! www.ikragrar.hu/kapcsolat

IKR