fbpx

Kanadának nem jött be a lencse, inkább búzát vetett

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 03.

Kanadában a június 28-án közzétett adatok szerint több mint két évtizedes rekordra emelkedett a búzafélékkel bevetett terület. Nőtt a repce, árpa, kukorica és szója területe is. Kevesebb hektárt kapott viszont a zab, a lencse és a szárazborsó.

búzavetés
A búzákban bíztak a kanadai farmerek, a zabban és a pillangósokban kevésbé (fotó: Horizont Média)

Sok búza, árpa és durum

Május végére mindenütt befejeződtek a vetési munkák Kanadában, így a statisztikusok összegezhették a végeredményt. Adataik szerint 10,9 millió hektárt foglalnak el a búzák, ami 6,7%-os növekedésnek felel meg 2022-höz képest. A terület 73 százalékát a tavaszi búza teszi ki, a durumbúza területe 2,4 millió hektár. Az őszi búza pedig – amit főleg Kanada keleti részén termelnek – kevesebb, mint 600 ezer hektárt foglal el, viszont 20%-kal bővült a területe. Az árpaterület 3 millió hektáros (+4%).

A szóját Kanada keleti részén termesztik leginkább. Területe 6,8%-kal 2,27 millió hektárra emelkedett idén. A kukorica ugyanitt másfél millió hektárra nyújtózott (+5,5%).

Teret vesztő kultúrák

Nagy visszaesést szenvedett el viszont a zab, miután tavaly túlkínálat volt belőle a piacon. Már csak egymillió hektáron termesztik, ami 36%-os mínuszt jelent 2022-höz képest. Lencséből másfél millió hektár került bevetésre, ez kilencéves mélypont és 15%-os visszaesés tavalyhoz képest. A szárazborsónak szánt terület 10%-kal lett kisebb, most 1,2 millió hektárt foglal el a növény.

Kapcsolódó cikkünk: Több lesz a kanadai búza, de a többlet házon belül maradhat.