fbpx

Súrolta a napraforgórekordot Európa

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 14.

Minden idők legnagyobb területét foglalta el tavaly a napraforgó Európában, végül mégsem sikerült új termésrekordot beállítani – áll az az olaj- és fehérjenövény-termesztést támogató UFOP oldalán.

 

napraforgó
Keleti szomszédainknál bőséges a kínálat (forrás: poultryfeedformulation.com)

 

A növény termőterülete még sosem volt akkora, mint idén, hiszen a növényi olajok és az olajos magvak termelői ára elképesztő ívet futott be a járvány alatt. Az elemzők a területnagyságra alapozva abban bíztak, hogy idén új termésrekord születik Európában. A tenyészidőszak végének időjárása azonban lehűtötte kissé a kedélyeket. A 10,3 millió tonnára becsült végeredmény még így is 14 százalékkal múlja felül a tavalyi gyenge termést. Hozzá kell tennünk: az idei termésátlag lényegében megegyezett a sokévi 2,3 tonna/hektárral, csak a nagy területnek köszönhető a jó zárás.

 

EU napraforgótermelése diagramm

 

Jelentős termelésbővülés figyelhető meg Franciaországban, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában. Romániában 800 ezer tonnával nőtt a megtermelt mennyiség, a 3 millió tonnás végeredmény pedig ismét az EU legnagyobb napraforgó-termelőjévé emeli. (A román kínálati boomra egy hónappal ezelőtt ebben a cikkben figyelmeztettük az olvasókat.) A második legnagyobb kibocsátó Bulgária lett 1,9 millió tonnával. Magyarországon viszont kisebb lett a termés, mint tavaly, mivel a sérülékeny tenyészidőszakban a szárazság hátráltatta a termésképződést.