Új, ütőképes szója szortiment a magyar piacon!

A SELSEM nemesítő ház Szerbia vezető szója nemesítője, amely nemzetközi szinten is erős pozíciókkal rendelkezik. Korszerű, GMO mentes fajtái Szerbián kívül jelen vannak az olasz, horvát, bosnyák, görög, román, moldáv, orosz és az USA piacain is.

szója
Korszerű szójafajták a szerbiai nemesítőtől, melyek bár számos országban bizonyítottak

A SELSEM nemesítő ház szerb szójafajtáinak magyarországi forgalmazását kezdte meg

A megnövekedett takarmányárak és termeléshez kötött támogatásnak köszönhetően egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai körülmények közepette garantáltan magas terméseredményt produkáló fajták iránt. Ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni a BETAMAG-TRADE Kft., amikor az idei évtől több a SELSEM nemesítő ház szerb szójafajtáinak magyarországi forgalmazását kezdte meg.

Ajánlatunkban szereplő fajtáinkat az idei évben több szántóföldi bemutatón is láthatták az érdeklődők, pl. Hobolban, Újmohácson, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Püskiben. Ezen kívül Iregszemcsén saját nemesítői kísérletben teszteljük fajtáinkat.

Maestral szójafajta
A Maestral fő- és másodvetésre egyaránt alkalmas

Ajánlatunk 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a MAESTRAL, amely 120-125 napos tenyészidejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Újmohácson az igen korai éréscsoportban 3,11 t/ha-os eredményével a III. legjobb eredményt érte el.

PASAT a maga 125-130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Idén Püskiben 22 fajta közül éréscsoportjában I. helyezést érte el 4,29 t/ha termés eredményével, valamint Prügyön szintén I. lett éréscsoportjában, illetve 32 fajta közül az abszolút II. helyet is bezsebelte 4,8 t/ha-os termés eredményével.

A közép-korai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130-135 napos tenyészidővel rendelkező DUKAT a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

Gorstak szója
A Gorstak
jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír, köszönhető a gyors fejlődésének és robusztus felépítésének

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a GORSTAK (135-145) amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk. Kimagasló terméspotenciálját idén is megmutatta, Újmohácson igen száraz körülmények között éréscsoportjában I. lett 3,62 t/ha hozamával, 32 versenytársa közül pedig az abszolút III. helyezést érte el.

Gorstak
Száraz körülmények között is jól termeszthető a Gorstak

Fajtáink hazai tapasztalatai azt mutatják, hogy a csírázási erélyük intenzívebb a konkurensekénél, valamint korai növekedési intenzitásuk is kimagasló, ezért nagyon jó gyomelnyomó képességgel bírnak. Fajtáinkat javasoljuk ökológiai gazdálkodóknak is!

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

Kérjük a tavaszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló szója fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Angyal Kornél
szója szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722

Gonda László
szója szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735

 

További infó fajtáinkról:
www.kws.hu

agrár Betamag-Trade Kft. Dukat Gorstak Maestral mezőgazdaság Pasat szerb szója