fbpx

Kamarai tagdíj: elsőként az agrárcégek fizetnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 07.

Idén a kamarai tagdíjat két ütemben állapítják meg, először csak a gazdasági szervezetek (cégek) számára kalkulálják ki. A számolás helyességét ebben a hónapban lehet ellenőrizni.

kertészet
Az agrárcégek most készüljenek tagdíjfizetésre (fotó: Horizont Média)

Egyéni vállalkozók, őstermelők később

Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2022. június 1. és június 30. között) az agrárcégek, az év második felében (várhatóan ősszel) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor. A megállapított tagdíj mértékét, valamint a számításhoz felhasznált, 2020. évi árbevételadatokat az első körös tagoknak 2022. június 1-től június 30. között lehet ellenőrizni a Kamara portálján (www.nak.hu). A nem kifogásolt adatok elfogadottnak minősülnek! (A tagdíjszámolást 2020 óta végzi a Kamara.)

Több levonható tétel

Az adatok ellenőrzésével a könyvelők, adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók is meghatalmazhatók. A korábban adott meghatalmazások – amennyiben nem vonták azokat vissza – idén is érvényesek. Kiemelendő, hogy tavaly ősszel bővült a tagdíjkedvezmények köre, ezek igazolási módja pedig egyszerűbbé vált. Levonhatóvá vált a népegészségügyi termékadó, a könyvelők, adószakértők és adótanácsadók igazolások kiállítására vonatkozó jogosultsága pedig szélesedett.

Igazolások benyújtása

Az agrárcégek június 30-ig, egyéni vállalkozók és őstermelők 2022. november 15-ig küldhetik be a tagdíjszámolás módosításához szükséges igazolásokat. A határidők lejártát követően is beküldhetőek igazolások, a felülvizsgált tagdíjat azonban ebben az esetben 20 százalék pótlék is terhelni fogja. A 2022. évi tagdíjat elsőként a cégek fizetik meg, a határidő: 2022. július 15.

Összeállította: Gönczi Krisztina