fbpx

Önjáró munkagépek alternatív alkalmazása

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 07.

Senki előtt sem titok, hogy egy önjáró munkagép beszerzése nem olcsó mulatság, hanem komoly tétel beruházás esetén. Így nem mindegy, mennyi idő alatt térül meg az anyagi ráfordítás. Ennek fényében minden felhasználó érdeke az éves kihasználásuk bővítése.

silózó
Power-Pack egységgel szerelt Claas Jaguar 695 silózó cukorrépát takarít be STOLL MRG 6 adapterrel, a 90-es évek elején

Egy nagy értékű önjáró munkagép munkába állítása mindig jelentős anyagi ráfordítással járó beruházás. A speciálisan egy adott feladatra kifejlesztett magajáró munkagépek – legyen szó növényvédő vagy betakarítógépről – az egész éves szezonban viszonylag egy szűk időszakban, specializált munkafeladatban tudnak részt venni. Így viszont magas beruházásértékük sok év alatt térül meg, hiszen évenként egy hosszú időszakot lényegében kihasználatlanul töltenek. Annak érdekében, hogy minél nagyobb éves hasznos üzemidőt teljesítsenek, a felhasználási területüket az eredeti rendeltetésük mellett más feladatokkal is szélesíteni kell. Ehhez viszont különböző, speciálisan az adott feladathoz kapcsolódó munkaeszközök adaptálására van szükség. Az önjáró gépek gyártói azért, hogy ennek az elvárásnak megfeleljenek, megpróbálják különböző, kifejezetten az adott magajáró gépre csatlakoztatható és azzal üzemeltethető munkaeszközökkel bővíteni a nagy beszerzési értékű gép éves hasznos üzemidejét.

silózó
8,7 méteres CLAAS JAGUAR 8700 butterfly kasza JAGUAR önjáró silózóra szerelve

Az önjáró silózóknál kezdődött

Erre való törekvéseket itthon először a hetvenes években tapasztalhattunk, de akkor ez a megoldás a honi szakemberek kreativitását dicsérte. A 70-es évek elejétől kezdve két évtizeden keresztül importált kétmenetes Herriau önjáró cukorrépa-betakarító gépeket tették alkalmassá a betakarítás mellett a cukorrépa-termesztés technológiai műveletsorából a vetés, növényápolás, növényvédelem feladatainak megvalósítására. Ezekhez importból és hazai fejlesztésből készültek munkaeszközök, amelyek a betakarítóegységek leszerelését követően az eszközhordozó alapgépre kapcsolva tették használhatóvá szinte egész évben a nagy értékű önjáró gépet.

A 80-as évek végén újabb, forradalmi megoldás került piacra az egyik népszerű önjáró silózószériához. A CLAAS JAGUAR 675/680/690 silózócsaládhoz magyar fejlesztésből kínáltak „Power-Pack” elnevezéssel hárompont-függesztést, amellyel a magajáró takarmánybetakarító néhány perc alatt átalakítható mezőgazdasági eszközhordozóvá. A fejlesztéshez az ötletet az adta, hogy abban az időben rohamosan terjedtek itthon a cukorrépa-betakarítási technológiában a kétmenetes, tolt rendszerű, adapteres fejező-kiásó-rendrakó gépek. Ezeket próbálták a traktorokon kívül más, a cukorrépa-betakarítás idején éppen szezonszünetét töltő gépekhez adaptálni. Így született meg a TLT-hajtással is rendelkező kiegészítő hárompont-függesztés a JAGUAR silózóra, amelyet lényegében az előtömörítő-aprító rendszer eltávolítása után annak helyére szereltek be. Hajtását is az aprítórendszer ékszíjhajtásáról kapta. A 6 bordás csonkkal rendelkező teljesítményleadó tengelye 1000 f/min fordulatszám és 110 kW teljesítmény átadására volt képes. Ezzel az egységgel a silózó lényegében minden tolt rendszerű vagy frontfüggesztésű munkagép üzemeltetésére alkalmas volt, és a munkához kiváló rálátást, illetve ergonómiát biztosított. A fejlesztés lényegében egy teljesen univerzális, egész évben használható géppé varázsolta a silózót.

frontkasza
John Deere TMC 190 frontkasza John Deere önjáró silózóval kombinációban (forrás: John Deere)

Magajáró kaszáló és silózó egyben

Szintén egy hosszú időszakot ölelt fel az a fejezet, amikor két nagy múltú önjárósilózó-gyártó a betakarítógépéhez „butterfly” rendszerű, 8-10 méteres munkaszélességű frontfüggesztett dobos, illetve tárcsás kaszát kínált. Ezek mindkét gyártónál három tagból álló, az adagoló-aprító rendszer helyére csatlakoztatható, annak meghajtásáról hajtott kaszák voltak. Így a nagy értékű betakarítógépek nemcsak szecskázógépként, hanem hatalmas munkaszélességű önjáró rendrevágóként is funkcionálhattak. Napjainkban a használtgép-kínálatban lehet ilyen kaszákkal találkozni, egyre nagyobb irántuk a kereslet. Sajnos a silózógépgyártók üzletpolitikája az utóbbi években jelentősen megváltozott, és a portfólióból kivették a betakarítógépekre szerelhető butterfly kaszákat. Inkább traktorokra szerelhető hárompont-függesztett egybeépített, illetve osztott kombinációkat kínálnak. Így az újabb beszerzésű nagyértékű magajáró szecskázók alkalmazásának lehetősége visszaszorult eredeti rendeltetésük irányába.

Műtrágyaszóró felépítménnyel szerelt önjáró permetező
Műtrágyaszóró felépítménnyel szerelt önjáró permetező

Az önjáró permetezők feladatköre adapterrel bővíthető

Az önjáró permetezőgépek az utóbbi 1-1,5 évtizedben rohamos mértékben terjedtek el a hazai gazdaságokban. Ma már európai és tengerentúli importból egyaránt nagyon széles a kínálat belőlük, sőt néhány magyar gyártású gép is elérhető. Mivel nem egyszer 80–120 millió forintos beruházási értékű gépekről van szó, a gyártók már a fejlesztésnél is törekednek arra, hogy a permetező kialakítása lehetővé tegye más adapterek alkalmazását is. A műtrágyaszóró, folyékonytápanyag-kijuttató felépítmény már szinte a kezdetektől elérhető több önjáró növényvédő gépre is, legyen szó európai vagy amerikai modellről. Tápkultivátor már kevesebb típushoz, leginkább csak a tengerentúlról importált gépekhez kapható, pedig ezekkel a tárcsás injektálókkal felszerelt adapterekkel még nagyon magas növényállományban is közvetlenül a talajba, a gyökérzóna közelében juttathatjuk ki az értékes tápanyagot. Olyan, az USA-ból importált itthon is elérhető önjáró permetezővel is találkozhatunk a honi piacon, amely ezenfelül a vetőmagtermesztéshez alkalmazható adapterekkel, címerezővel, apasorkivágó egységgel is felszerelhető. Így lényegében az év legnagyobb részében, kora tavasztól egészen a betakarítást megelőző időszakig dolgozhat a nagy értékű önjáró permetező.

önjáró permetező
Tárcsás tápkultivátor önjáró permetezőn, munkában (www.hagie.com)

Ha kell, rendre vág

Mint ahogy fentebb kitértünk rá, ma már fel sem kapjuk a fejünket, ha egy önjáró permetező a megfelelő adapterekkel felszerelve műtrágyát szórni vagy tápanyagot injektálni is képes. Arra viszont nem igazán van példa, hogy ezeken kívül más munkára is befoghatók lennének. Viszont az önjáró gépek magas beruházási értékének gyorsabb megtérülése érdekében egyre több gyártó foglalkozik felhasználási területük szélesítésével. A CNH égisze alá tartozó Miller Nitro 4000 és 6000 önjáró permetezők a Quick-Attach funkciónak köszönhetően percek alatt összekapcsolhatók a 12,8 méteres munkaszélességű Honeybee Grain Belt és a D50/60 sorozatú, 12,2 méteres vágásszélességű MacDon rendre vágó adapterekkel. Az átszerelőkészlet egy laprugós lengéscsillapítású felfüggesztést, hidraulikus tömlőkészletet és elektromos vezetékrendszert tartalmaz. Összeállításunkból is kitűnik, hogy míg napjainkra az önjáró silózók felhasználási lehetőségeinek köre a gyártók üzletpolitikája miatt gyakorlatilag beszűkült, addig az önjáró permetezőknél arra törekednek, hogy ezek minél több hasznos üzemidőt teljesítsenek a növény tenyészidejének teljes időszaka alatt. Valószínű, hogy a jövőben újabb feladatokra teszik alkalmassá a gyártók az önjáró permetezőket, így szélesítve felhasználási területüket.

Miller Nitro
A Miller Nitro 4000 Swather repce rendre vágása közben (www.millerstn.com)

SZERZŐ: FARKAS IMRE