fbpx

Így áll most a termelés a spanyol növényházakban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 27.

Andalúziában Granada környékén a tüntető gazdák miatt nehéz az árufuvarozás, ami lassítja a betakarítást, de a spanyol tartomány egészében nagyjából a megszokott rend szerint haladnak a növényházi munkák.

kápia paprika
Hamarosan zárul az andalúz paprika szezonja (forrás: interempresas.net)

Vége felé jár az almeriai paprikaszezon. A növényházakban már csak a hosszú tenyészidejű fajták vannak meg, és a kései ültetésű állományokról most folyik az utolsó betakarítás. A korábbi ültetésű állományok letermettek, ezeket most számolják fel. A paradicsomszedés minden fajta esetében javában zajlik, de az őszi ültetésű állományokat már kezdik kihúzni. A tavasszal kihelyezett palánták különböző fejlődési szakaszokban vannak – írja a FreshPlaza.

A padlizsán betakarítása folytatódik, néhol újra palántázták velük a növényházakat. A cukkínivel ugyanez a helyzet: a szedés és az újraültetés fázisait lehet látni. Másutt a letermett cukkini helyére sárga- vagy görögdinnye kerül. Ezek kiültetése folyamatosan zajlik, sőt, egyes üvegházakban már virágzik a görögdinnye.

Az uborkaállományok is hasonló fázisban vannak: a szedés és kitakarítás műveletei zajlanak a növényházakban. A letermett növények helyére más zöldségnövényt telepítenek. A szezon előrehaladtával az uborka válik dominássá a termesztőberendezésekben.

Huelva környékén a termelők már szedik a Palmeritas és a Primavera szamócafajtákat, és megkezdték a legkorábbi áfonyafajták betakarítását is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Megakad a spanyol agrárexport a franciák ostromgyűrűjében.