fbpx

A globális gabonatermés rendben lesz, a helyi kínálat nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 27.

Márciustól sorra jönnek ki az elmezői termésbecslések. A globális gabonamennyiséget alig befolyásolja az orosz-ukrán háború, a lokális kínálatot azonban nagyon is.

kukorica
A magyar kukorica kiváló piaca helyzet elé néz (fotó: Horizont Média)

Hiányzik majd 23 millió tonna ukrán kukorica

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) az energia- és az inputanyag-költségek drasztikus emelkedése ellenére úgy látja, hogy a globális gabonakészlet alig csökken idén, 2,275 milliárd tonnát tehet ki, mindössze fél százalékkal lenne kevesebb a tavalyinál. A becslést azonban a szokásosnál óvatosabban kell kezelni az Ukrajnában dúló háború miatt.

Az ukrán kukoricatermést mindössze 18,6 millió tonnára teszi az IGC, a felét sem érné el a tavalyi 41,9 millió tonnának. A szakemberek azzal kalkulálnak, hogy a kukorica termőterülete 40 százalékos csökkenéssel 12 éves mélypontra zuhan idén, 3,3 millió hektárt érhet el. (Lásd még: Ukrajna gőzerővel vet, és küldi az étolajat az EU-nak.) Nemcsak a vetés ütközik fizikai nehézségekbe (megrongált utak, aknák a földeken, csapatmozgások), de az eladatlan tavalyi készletek is problémát okoznak: részint helyhiány lesz a raktárakban, részint pénzhiány a zsebekben a termeléshez.

Mivel más kukoricatermő területeken jó termésre van kilátás, a globális eredményt csak 13 millió tonnával mérsékelték az elemzők a tavalyihoz képest, 1,197 milliárd tonnát érhet el. Fontosabb kérdés, hogy nem ott lesz sok kukorica, ahol a legnagyobb igény lesz rá, így továbbra is a logisztikai nehézségek és költségek fogják irányítani az árakat.

Európa kukoricahiányos terület

Az Európai Unió a 2020/21-es gazdasági évben (októbertől októberig) 65 millió tonna kukoricát termelt, és 56 millió tonnára volt szüksége állatok takarmányozására, továbbá 17,7 millió tonnát használt fel etanolgyártásra és emberi fogyasztásra. A készletek tartása érdekében a saját termést 14,7 millió tonna import kukoricával kellett kiegészíteni, ennek több mint a fele Ukrajnából érkezett. A behozatal a rendelkezésre álló kukoricamennyiség 22 százalékát tette ki. A felhasználás döntő részét kitevő takarmányozásban a terményt csak korlátozottan lehet búzával, árpával helyettesíteni. Az elmúlt években a tengeri részaránya 35-44 százalék között ingadozott a feletett mennyiségben, tehát csak ennyi mozgástér adódik a gyakorlatban.

A többi terménnyel nem lesz gond

A COCERAL az EU-27 és az Egyesült Királyság teljes gabonatermését 305,6 millió tonnára teszi. Ez némileg elmarad a 2021-ben betakarított 307,3 millió tonnától. Ebből a búzatermés (durum nélkül) 141,3 millió tonnára várható, kissé csökken a tavalyi 143,2 millió tonnához képest. Az idei árpatermés szinte megegyezik a múlt évivel, 59,2 millió tonnára várják az elemzők. A kukorica mennyisége is hasonlóan alakulhat (67,3 millió tonna), azzal a különbséggel, hogy nálunk a tavalyi katasztrofális eredménytől jobb várható, míg a románok nem tudják überelni a múlt évi rekordot.

Búzából világszinten is a tavalyihoz hasonló termést remél az IGC (780-781 millió tonna). A szóját illetően pedig kifejezetten optimisták a szakértők. Az új termést globálisan 383 millió tonnára várják, ami 10 százalékkal haladná meg az előző, aszályos évben előállított mennyiséget. Ebből a világkereskedelembe 166 millió tonna juthat el.

Mindent egybevetve Európában a drága kukorica lesz a legnagyobb probléma. Az állattartók és az etanolüzemek a kimeneti árak emelkedésében bíznak.