fbpx

Hagyma: a lengyelek és a spanyolok örülnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 30.

Európa nagy részén az időjárás mennyiségi és/vagy minőségi problémákat okozott a hagymatermésben, de néhány ország szerencsésnek mondhatja magát. A legnagyobb exportőrök közül a németek a szokásos mennyiséggel tudnak piacra lépni, a lengyeleknél pedig igen jók a kilátások.

 

hagyma
A németek nem csalódtak az idei termésben (forrás: gartenjournal.net)

 

Hollandia: logisztikai gondok

A nak.hu-n megjelent összefoglaló szerint Hollandiában a termelés szempontjából sok minőségi problémát okoztak a betegségek: különösen a baktériumos rothadás, egy-egy jégverést követő bakteriális fertőzés és a lisztharmat. (Lásd a témában: Kihívások a hagyma növényvédelmében.) A holland hagymaexport jelenleg csak a szállítmányozási nehézségek korlátozzák. Célállomásaik főként Afrika, Ázsia, Közép-Amerika lennének. Az akadozó árukiáramlás nyomást helyez a hagyma árára.

 

Spanyolország: alacsony árak

Spanyolországban folytatódik a kései hagyma betakarítása, amely a nagyon enyhe nyár miatt a szokásosnál körülbelül 15 nappal korábban fejeződik be. A hőhullámok hiánya ezen a nyáron nagyon pozitívan befolyásolta a kései fajták minőségét, miközben a terméshozamok a tavalyihoz hasonlóak. Jelenleg az export lassú, az árak hasonlóak a tavalyi év azonos időszakához, még nem érik el a járvány előtti szintet. A holland hagyma alacsony ára nagy hatással van a spanyol árszintre is, emellett a német és a brit termelés is évről évre növekszik. A spanyol szaktárca 770.000 tonna hagyma betakarítására számít. (Lásd cikkünket: Most a spanyolok döntik el, mennyit érjen a hagyma.)

 

Franciaország: nem volt jó év

Franciaoroszágban a hírek szerint kisebbek a hagymafejek az átlagosnál, sem minőségben, sem mennyiségben nem egységes a felhozatal. A 40-60 mm -es fejméret a jellemző, és már pusztán emiatt is elveszítették a potenciális termés 12-18 százalékát – áll a FreshPlaza egyik cikkében. A biogazdaságokban akár a termés fele is odaveszhetett a kedvezőtlen időjárás következtében.

 

Németország: átlagosra sikerült

Németországban is kissé megkésve indult a hagyma betakarítása, csak az ország dél-nyugati termőkörzeteiben sikerült befejezni a betakarítást mostanára – írják a helyi elemzők. Az első adatok szerint átlagos évjárat lett a 2021. évi. Az árak a szezonálisnak megfelelően alakulnak, a 2019. évinél magasabb, de a tavalyinál alacsonyabb szinten mozognak lefelé. Pillanatnyilag a bigbag zsákokban forgalmazott áru mázsája 17 eurót ér a termelő telephelyén, ez kilónként 60 forintos árnak felel meg.

 

vöröshagyma ára
Forrás: AMI

 

Lengyelország: nagy termés

Nem sok hír érkezik Európa egyik legnagyobb hagymatermelőjétől, de úgy tűnik, azok nagy termésről és alacsony árakról szólnak.

 

Egyesült Királyság: magas inputárak

Az Egyesült Királyság a korábban tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények ellenére átlagos termésre számít idén. A brit hagyma átlagára 2021 szeptemberének mégis 17%-kal magasabb, mint a 2020. szeptemberi átlagár. Ennek oka, hogy a brit termelőknek magasabb műtrágya-, energia-, szállítási és munkaerőköltségekkel szembesültek, és a jövedelmezőség megőrzése érdekében ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítják át. Az Egyesült Királyság hagymájának túlnyomó többségét Európából importálja. A jelenlegi kamionsofőrhiány és a magas szállítási költségek miatt a Dániából történő import drágábbá vált, a többletköltségeket pedig az importőrökre hárítják. Az Egyesült Királyságban a hagyma iránti kereslet az elmúlt hónapokban erőteljes volt, a hagymaárak az év hátralévő részében valószínűleg továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak.

 

Olaszország: nagy kereslet és jó minőség

A fehér hagymára nagy a kereslet, mivel a termelés több európai területen kissé visszaesett. Más a helyzet a vöröshagymával: ugyan nem kevesebb a termék, de az átlagos méret kisebb lett idén (akárcsak a franciáknál). Szerencsére a betakarítás során a hosszú, csapadékmentes időszak lehetővé tette, hogy hibátlan hagyma kerüljön a tárolókba. A szomszédos régiókból tapasztalható keresletnövekedés átlagosan 5 eurócenttel magasabb termelői árakat eredményezett.

 

Kína: nem éri meg exportálni

Tavaly a vöröshagyma ára magas volt, ezért sok gazdálkodó áttért a vöröshagyma termelésére, így a termelési volumen most sokkal nagyobb. Ráadásul a tengerentúli megrendelések mennyisége az elmúlt hónapokban 50%-kal csökkent. A csökkenés fő oka a magas szállítási költség. Néhány exportőrnek teljesen le kellett állnia a távoli célállomásokra, például Angliába irányuló hagymaexporttal. A Qingdaóból Rotterdamba történő szállítás jelenlegi költsége 14.000 USD konténerenként. Egy konténerbe 24 tonna hagyma fér, ami azt jelenti, hogy a szállítási költség 600 USD/tonna hagyma. Ez jóval magasabb, mint a termék értéke. A belföldön ragadó árumennyiség ellenére az árak nagyjából megegyeznek a tavalyival. Ennek oka, hogy a belföldi kereslet is hatalmas, az áru a kapukon belül is jól értékesíthető.

 

Magyarország: apróbb méret

Az országos jelentés alapján az idei vöröshagyma-vetésterület 1360 hektár, a becsült betakarítható termésátlag 29,7 t/ha, ami 40,5 ezer tonna össztermést eredményez idén. Az állományok eltérő képet mutattak. A hűvös tavaszi időjárás vontatott fejlődést eredményezett, és sok helyen jelentős fagykár érte a növényeket. Egyes területeken nagy károkat okozott a drótféreg, de összességében kevés volt növény-egészségügyi probléma. A vöröshagymafejek viszont kisebbek lettek az átlagosnál. A növényvédőszer-kivonás Európa minden részén érezteti a hatását, de a klímaváltozás hatásai nem egységesek. A hazai termelés nemigen tart lépést a külföldi konkurenciával.