fbpx

Ukrajna gőzerővel vet, és küldi az étolajat az EU-nak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 25.

Az ukrán mezőgazdasági munkákra vonatkozó legújabb becslések optimistábbak a korábbiaknál. Az EU is fellélegezhet: már csak kevés napraforgóolajra van szüksége, ahhoz pedig biztosan hozzájut szárazföldi transzporttal.

vetés
A kukoricavetés Ukrajnában csak most fog felgyorsulni (fotó: Horizont Média)

Az optimistább forgatókönyv jöhet be

Péntekig az ukrán gazdálkodók a tervezett 12 millió hektárból bő 3 millió hektárt vetettek be tavaszi növényekkel, azaz a tervezett terület negyedét. A helyzet azonban korántsem ennyire tragikus, a munkálatok az elmúlt 10 napban nagyon felgyorsultak. Az ukrán agrárminisztérium közlése szerint az egyes növényekből egész pontosan ilyen a készültség a bevetendő területhez képest:

  • tavaszi búza: 164,4 ezer ha (85,6%)
  • tavaszi árpa: 802,2 ezer ha (60%)
  • zab: 127,4 ezer ha (71,6%)
  • cukorrépa: 155,6 ezer ha (69,2%)
  • tavaszi repce: 16,4 ezer ha (49,4%)
  • borsó: 107,2 ezer ha (44,3%)
  • napraforgó: 896 ezer ha (13,8%)
  • köles: 4,8 ezer ha (6,1%)
  • kukorica: 323,3 ezer ha (5,9%)
  • szója: 62 ezer ha (4,8%)
  • hajdina: 1 ezer ha (1,2%)

Mint látható, a napraforgó, a kukorica és a szója vetése épphogy csak elkezdődött. A befejezett munkák közül a tavaszi kalászsosokból 15-40 százalékos területkiesés valósult meg. Az ukrán agrárminisztérium arra számít, hogy a következő napokban felgyorsul a vetés, mivel sok táblát aknamentesítettek, elsősorban Szumi és Csernyihiv megyékben. A jelenlegi kalkulációk szerint a tavaszi növények a potenciális terület 75%-án kerülhetnek földbe, ami jobb a korábban becsült 70%-nál.

Semmi ok a pánikra: van elég étolaj

Felgyorsult a napraforgóolaj kiszállítása is az országból. Márciusban mintegy 107 ezer tonna olajat exportált Ukrajna közúton és vasúton. Egyetlen hónap alatt a háború előtti forgalom ötszörösére nőtt a szárazföldi export. Igaz ugyan, hogy a kiszállított mennyiség még így is 72 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor, amikor a kikötők is üzemeltek. Most úgy fest, hogy az értékesítési szezon végéig 745 ezer tonna olaj hagyhatja el az országot a nyugati határokon keresztül. A lényeg, hogy ez a mennyiség bőven elegendő az EU importszükségletének fedezésére. Március végéig az EU 1,3 millió tonna olajat importált, 83%-ban ukrán napraforgóból. Az új termésig tulajdonképpen már csak 200 ezer tonna olajra van szüksége. Egyébként jelenleg az EU az egyetlen elérhető piac az ukrán napraforgóolaj számára. (A feldolgozásra váró kaszatok is gyors tempóban távoznak, lásd cikkünket: Szabadulnak a napraforgómagtól az ukránok.)

Eközben a térség más szereplői is aktivizálták magukat. 2022. január-februárban Kazahsztán 140,7 ezer tonna napraforgóolajat exportált, csaknem ötször annyit, mint az előző év hasonló időszakában. A kazah kivitel mintegy 60%-a Üzbegisztánba irányul, de élénken keresi a további célpontokat. Afganisztán, Tádzsikisztán, Kína mellett újabban Csehországba, Litvániába, Törökországba is szállít napraforgóolajat.