fbpx

Száraprítás műveletkapcsolással

Írta: MezőHír-2021/09. lapszám cikke - 2021 október 01.

Egyre népszerűbbek az egyszerű, alacsony üzemeltetési költségű késes száraprító hengerek. Nagy előnyük, hogy nemcsak önálló munkagépként, hanem más eszközök kiegészítő elemeként, műveletkapcsolásban is jól alkalmazhatók. Cikkünkben azokat a munkagépszegmenseket gyűjtöttük össze, ahol száraprító késes hengerrel is bővíthető az adott eszköz.

A késes aprítóhengerek feladata elsősorban repce-, kukorica-, napraforgó-betakarítás után visszamaradt szármaradvány alacsony költségű aprítása, de a zöldítési programokban, illetve a talaj szervesanyag-utánpótlásának javítására vetett köztes- vagy zöldtrágyanövények ledöntésére, feldarabolására, részben a talajba nyomására is hatékonyan alkalmazhatók.

 

Száraprító késes henger mint a rövidtárcsa művelőeleme

Talán ez volt a legelső munkagép-konstrukció, amelynél kiegészítésként egy késes henger került beépítésre. Alkalmazásával a tarlóhántás munkamenetével egy időben történik meg a száraprítás, amely felgyorsítja a talajban lejátszódó bomlási folyamatokat, illetve fokozottan elősegíti azok hatékonyságát. Előnyösen alkalmazható a repce-, napraforgó- és kukoricatarló hántásánál és a köztesnövények bedolgozásánál.

 

késes henger
Késes aprítóhengerrel szerelt rövidtárcsa

 

A zöldtrágyanövény bedolgozás előtti felaprításában is kiválóan alkalmazható. Nagy szármaradvánnyal borított területeken a rövidtárcsa eltömődését is megakadályozza. A rövidtárcsákra szerelt késes hengerek általában nyitott palástúak, két oldalon csapágyazott, tengelyhez rögzített, csillagszerű késtartókkal és szerelhető késekkel ellátottak. A tagok fő tartókeretére gumiágyas bilincsekkel csatlakoznak a hengerelemek. A tagolt elrendezésű késes hengertagok a mellső tárcsasor előtt, tartókeretenként csapszegfuratos megoldással vannak rögzítve a munkagép hengertartó karjaira. A henger talajra gyakorolt nyomását, illetve vágóerejét a legtöbb modellnél hidraulikus munkahengerek által kifejtett terheléssel érik el, amelyet fokozatmentesen szabályozhatunk. A késhengerek a rövidtárcsákon általában 300–450 mm átmérőjűek. A késpengék spirálisan vagy V-alakban, ívelt vonalban vannak felszerelve, és általában 15–25 cm vágáshosszúsággal aprítanak. A V-alakban elrendezett kések a száraprító hengerek behúzó hatását és ezáltal a szárzúzó képességét is növelik.

 

gumibetétes késes henger
Gumibetétes felfüggesztésű, megfordítható vágópengéjű késes henger rövidtárcsán

 

Késes hengerrel kombinált szántóföldi kultivátorok

Talán a szántóföldi kultivátoroknál még nincs annyira elterjedve a művelőelemsor kombinálása késes hengerrel, de már itt is több nagymúltú gyártó kínál opcióban a grubberjeihez ilyen kiegészítőt. A szántóföldi kultivátoroknál a fentebb már a rövidtárcsáknál részletezett megoldásokkal kerülnek alkalmazásra a késes hengerek. Itt viszont a munkasebesség valamivel alacsonyabb, mint a rövidtárcsáknál, így a gyártók általában a sekélyebben dolgozó modellekhez kínálnak késhengert. A mélyművelést is végző nehézkultivátorokkal való kombinálás kevésbé jellemző ebben a szegmensben. Hazai gyártásból elérhető már késhengerrel kombinált szántóföldi kultivátor is.

 

mulcsmester
Hazai gyártású szántóföldi kultivátor hullámos tárcsa + késes henger kombinációval

 

A Mulcsmester SMK 3, illetve 5 méteres munkaszélességű grubber 8–18 cm-es munkamélységben dolgozik. A nyitott hengerpalástú, haladási irányra merőleges vágókésekkel szerelt, 500 mm átmérőjű aprítókés hengere a művelőkapák előtt egy 560 mm átmérőjű, hullámos élprofilú síktárcsasorral párban van felfüggesztve. Az aprítóhenger vágóélterhelését itt csavarorsós megoldással, fokozatmentesen szabályozhatjuk. Néhány tengerentúli szántóföldi kultivátornál a megszokottól eltérően nem a kapák előtt, hanem legutolsó művelőelemként, a kapák nyomában járó száraprító késes kerekek kerülnek alkalmazásra, de ebben az esetben a kapák munkáját hullámos élprofilú síktárcsasor előzi meg.

 

heva
Rögtörő henger és késes aprítóhenger kombinációja

 

Késes aprítóhenger hagyományos rögtörő hengerrel kombinálva

Néhány év alatt rohamosan elterjedt a hengergyártók kínálatában a rögtörő-tömörítő hengerek felcserélésének lehetősége késes hengerre. Ma már számtalan vontatott rögtörő henger elérhető aprítókéshengeres változatban is. Viszont néhány hengergyártó (mint például a dán HE-VA) a hengerein a hagyományos Crosskill, Cambridge, Star stb. pro‑lú elemekből álló hengersort egy TopCutter elnevezésű száraprító hengeregységgel kombinálta. A zárt hengerpalástú hengerelemen V-elrendezésben követi egymást a hat darab ívelt vágókés, amelyek megfordíthatók, így hosszabb az élettartamuk.

 

topcutter
A TopCutter késes hengertag (fotó: https://www.he-va.com/)

 

A 390 mm átmérőjű késhengertagok merev- vagy hidraulikus terhelésű felfüggesztéssel egyaránt kapcsolódhatnak a közös hengertartó főgerendelyhez. A front, illetve hátsó függesztésű, továbbá a vontatott hengertípusokra (Front-Roller & Front-Pakker, Grass-Roller, Tip-Roller, Tip-Roller XL, Disc-Roller Contour, Disc-Roller XL Contour) egyaránt felszerelhető, 2,6 m munkaszélességtől egészen 12,3 méteres szélességig. A szerbiai Szabadkán található IQ Patent heavy star M 6000 vontatott hengere szintén kombinálja a hagyományos rögtörő hengerelemeket a késes aprítóhengerrel. Ennél a gépnél a kések a haladási irányra merőlegesen, nyitott hengerpalástra vannak felszerelve, maga a késhenger pedig közös tartón van a rögtörő hengerrel, amely központi felfüggesztéssel, billenőcsapos megoldással kapcsolódik a fővázhoz.

 

Késes henger már a szemenkénti vetőgépeken is

Bár még magával az ötlettel egyelőre csak a Georgia államban (USA) található Yetter Manufacturing Co., Inc. rukkolt elő, de várhatóan hamarosan más gyártók is követni fogják elgondolásukat. Az 5500 Stalk Devastator™ aprítóhenger lényegében a hazánkban is ismert, direktvetésre is alkalmas amerikai gyártású (John Deere) szemenkénti vetőgépek kiegészítőjeként alkalmazható. Az egysoros, golyós csapágyazású tengellyel szerelt, zárt palástú hengertagokra V-alakban vannak felhegesztve a szártörő acéllemezek.

A kis átmérőjű henger számára állítható rugó erejű spirálrugók biztosítják a vágóerőt. A henger keretfelfüggesztése csavarpántos megoldással csatlakoztatható a vetőgép főgerendelyére, így univerzálisan összekapcsolható különféle munkaszélességű szemenkénti vetőgépekkel. A henger aprítóhatása alacsony, a laposvasélek inkább összetörik és ledöngölik a zöldnövényt, valamint a szármaradványt.

 

yetter stalk devastator
A szemenkénti vetőgépre szerelhető Yetter 5500 Stalk Devastator™ henger (fotó: https://www.yetterco.com/)

 

A letarolt köztes növénnyel borított talajba direkt vetőgéppel elvetett növény védett területen gyorsabban csírázik és indul fejlődésnek. Lényegében a növényzet ledöntésével és összetörésével egy elszáradt gyomszőnyeget hoz létre a maradványtakaró megőrzése érdekében, így csökkenti a talajerózió káros hatását. Mivel itthon a direktvetés és a no-till termesztéstechnológia annak ellenére sem terjedt el, hogy technika elérhető hozzá, nem valószínű, hogy széles körben elterjed majd ez a megoldás, de az aprítóhenger alkalmazásának egyik érdekes irányvonala lehet a jövőben.

A száraprítás egyszerű, gyors, alacsony költségű megoldásának számító késes aprítóhengerek népszerűsége töretlen, és várhatóan a jövőben újabb munkagép-konstrukciókkal kombinációban fog egyre szélesedni alkalmazási területük.

 

Szerző: Farkas Imre