fbpx

Gombatermesztő nagyhatalommá nőtt a Bio-Fungi Kft.

Írta: Kristóf Imre - 2022 április 27.

A Pest megyei Ócsán a legmodernebb, holland típusú, számítógép-vezérelt termesztőházakban, 40 ezer négyzetméter termesztőfelületen állítanak elő fehér és barna csiperkét, valamint laska, és többféle egzotikus gombát. 30 éve kis pincés termesztésből indult mára a legnagyobb hazai gombatermesztővé vált a Bio-Fungi Kft.

Fehér és barna

– Hazánkban a fehér csiperkegomba terjedt el mind a termesztésben és a fogyasztásban is. A barna kalapos változatot, bár lehet kapni, jóval kevesebben ismerik – mondja stábunknak Mutsy Árpád a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa. – Jelenleg egy olyan termesztőházban vagyunk, ahol barna csiperkegombát állítunk elő. Jóllehet ennek a gombának a termesztése nálunk csak az elmúlt 8-10 évnek az eredménye, hogy sikerült ezt a típust is meghonosítani a magyar piacon. A barna csiperkegomba elsősorban a kalap színében más, mint a fehér. Ha megtörjük a gombát, látszik, hogy a húsa ugyanolyan fehér, de egy erőteljesebb, bőrszerű védőréteg borítja. A termesztésünknek jelenleg a 80 százaléka fehér csiperkegomba, de a barna termesztése is nagyon dinamikusan növekszik.

Fehér csiperkegomba szedése a Bio-Fungi Kft.-nél
Fehér csiperkegomba szedése a Bio-Fungi Kft.-nél

Akár nyersen is fogyasztható

A Bio-Fungi Kft.-nél a termesztés mellett 2000-ben elindították a gombaalapanyag gyártását is. Azóta a cég áporkai üzemében gyártott speciális alapanyagon termesztik a gombákat a legszigorúbb higiéniai előírások betartásával. – Az általunk gyártott gombakomposztot egy 4-5 cm vastagságú, teljesen tiszta, frissen bányászott tőzeggel takarjuk le, ezen a termesztőközegen alakulnak ki a gombatermőtestek. Ez a tisztaság, a vegyszernélküli termesztés lehetőséget ad a nyers fogyasztásra is. A gomba kiváló húspótló élelmiszer, vegánok és vegetáriánusok számára. Kedvező aminosav-összetétele, dús ásványianyag-tartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik kiemelt élelmiszere lehet. Kevesen tudják, hogy a csiperke, nyersen, apró szeletekre vágva, salátaként is fogyasztható és nem kell soha meghámozni – ismertette Mutsy Árpád.

Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa
Mutsy Árpád a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa laskagombaházban

A laskát függőlegesen

Egy másik termesztőházba átmenve – az utóbbi időben egyre keresettebb – laskagombákat láthatunk. Nagy különbség a csiperkegombáéval szemben, hogy termesztésük szalma alapanyagon történik. A fóliával borított blokkokon függőlegesen növekszenek a termőtestek. – Összesen 19 ezer négyzetméter termőfelületen állítjuk elő a laskagombát. Ezek nem csak Magyarországon a legmodernebb termesztő-berendezések, azt mondhatjuk, hogy globálisan is egy nagyon modern laskafarmon vagyunk. Sok saját elképzelésünk, innovációnk is van a technológiánkban. Ennek eredménye, hogy heti 15-17 tonna laskagombát tudunk előállítani folyamatosan, az év egészében.

Ördögszekér laskagomba termesztése a Bio-Fungi Kft.-nél
Ördögszekér laskagomba termesztése a Bio-Fungi Kft.-nél

Ördögszekér és más egzotikumok

A Bio-Fungi Kft.-nél a csiperke és a laskagomba termesztése mellett a piaci igények növekedése miatt egyre több egzotikus gombát gombát is termelnek, így a nagyobb bevásárló központok polcain megtalálhatóak a cég shiitake és az ördögszekér laskagombái is. – Azért nevezzük a laska, a shiitake vagy az ördögszekér laskagombát egzotikus kuriózumnak, mert az európai féltekén, Észak-Amerikában, Kanadában a csiperke termesztése dominál, és az összes többi gombaféleség csak nagyon pici százalékban szerepel a termesztés és a fogyasztás palettáján. A számunkra egzotikus gombákat az ázsiai, délkelet-ázsiai országokban állítják elő és termesztik legnagyobb mennyiségben. Így Japán, Kína, Dél-Korea tekintetében, az egyéb fajok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a csiperkegomba. Azonban, ha a mostani trend folytatódik, azaz az európai piacokon majdnem duplázódik a fogyasztásuk, bár még kicsi az arányuk, a csiperke mellett a laskának is nagyon komoly jövőt jósolunk.

Shiitake gomba termesztése a Bio-Fungi Kft.-nél
Shiitake gomba termesztése a Bio-Fungi Kft.-nél

(Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)