fbpx

Szabadulnak a napraforgómagtól az ukránok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 23.

A nyugatra induló tehervonatokon a második legnagyobb mennyiségben szállított termény a napraforgómag lett. Két hét alatt sokat csökkent a termény ára.

 ukrán tehervonat
Igyekeznek minél több vonatot megtölteni terménnyel (forrás: eba.com.ua)

Viszik, mint a cukrot

Ukrajnában a háború kitörésével megbénultak a tengeri kikötők, de a közelükben található nagy olajfinomítók is. Az ország március óta fokozza a nyugati határokon átívelő exportját, amiből a napraforgómag jelentős részarányt képvisel. A kivitelt hajtja az erős román, bolgár és török kereslet. Ezekben az országokban erőteljesen növelték a növényolaj-gyártást a magas étolajárak miatt, és igénylik hozzá az ukrán alapanyagot.

Az uniós országokba történő exportnak kedvez, hogy ebbe az irányba az ukrán forgalmazóknak csak 3,5%-os vámot kell fizetniük, míg más országokba 10%-ot. Így az exportőrök jobban járnak, ha Nyugatra szállítanak, pedig a vasúti, illetve közúti szállítás költsége már 80-120 dollár tonnánként. Mivel a kiszállítások – kikötők híján – nem a megszokott ütemben haladnak, az ukrán növényolaj-gyártók jelentős olaj- és darakészlettel rendelkeznek. Senki nem bánja, ha a napraforgómag elhagyja az országot.

Érződik a nyomás az árakon

Látszik ez a korábbinál nyomottabb árakon és a kiszállított termények eloszlásán is. Míg korábban a gabonaszállítmányok 96 százaléka a teherkikötőkbe vette az irányt, addig most a vonatok nyugati irányban szállítanak. A rakomány összetételében csökkent a kukorica és búza aránya, miközben a napraforgómagé megemelkedett. Ezzel együtt is 70 százalékban a tengeri dominálja az áruszerkezetet. Napraforgóból viszont most dupla annyit raknak vagonba, mint búzából.

Március végén Romániába már 245 ezer forintnak megfelelő áron lépett be egy tonna napraforgómag, ekkor Magyarországon még 280 ezret fizettek a linolsavas kaszatokért, az ár mostanra csökkent 250-255 ezer forint körüli szintre. Mivel a különböző elemzők szerint Ukrajna idei napraforgótermése 35-45 százalékkal is zsugorodhat a háborús helyzet miatt, a későbbi áremelkedésre is fel kell készülni.

Ez a cikk is érdekelheti: Ukrajna: a földek harmada veszélyben, a vasút csigalassú.