fbpx

Nagyot esik a benzin ára, a gázolaj inkább visszakorrigál

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 03.

A munkavégzés és a szállítás költsége hol csökken pár forinttal, hol nő – ahogy most is –, de továbbra is magas. Ez nagyon nem segíti az inflációs célokat. A nemzetközi folyamatok azonban az enyhülés jelét mutatják.

teherautó tankolás
Minden drága, amit szállítani kell… (fotó: Horizont Média)

Szerdától

A benzinesek örülhetnek a hét közepén, ugyanis a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökkenírja a holtankoljak.net. A gázolaj esetében is változik a nagykereskedelmi ár, ott viszont bruttó 4 forintos emelést fogunk tapasztalni. Az elmúlt héten már csökkent néhány forintot ez az üzemanyag, most úgy tűnik, visszakorrigál.

Szerdától az alábbi átlagárakra számítunk a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 639 Ft/liter 
  • gázolaj: 682 Ft/liter 

Háttér és kilátások

Tavaly október-novemberben többször a 100 dolláros hordónkénti ár közelébe emelkedett a Brent olaj ára, és idén szeptemberben is ezt a szintet ostromolta, közelítve a 97 dolláros szintet. Valójában most sem sokkal jobb a nemzetközi helyzet, még mindig 90 dollár felett vagyunk. A 700 forintos gázolaj rémképe még mindig a fejünk felett lebeg.

Jó hír viszont, hogy több olaj kerülhet a világ körforgásába, miután Törökország ezen a héten újraindítja az Irakból érkező, mintegy hat hónapja felfüggesztett kőolajvezeték működését. A Reuters szerint az OPEC olajkitermelése szeptemberben már második egymást követő hónapban nőtt, annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia csökkentette a kitermelését. A hírek szerint Szaúd-Arábia is enyhíteni kezdi a termeléscsökkentés mértékét.

Fontos, hogy a kereslet sem túl élénk a gazdasági recesszió miatt. A világ legnagyobb olajimportőre, Kína 2023-ban mindössze 5,1%-os gazdasági növekedésre számíthat, és a 2024-re vonatkozó előrejelzést is mérsékelnie kellett az ingatlanszektor tartós gyengesége miatt.