fbpx

Február közepétől már nem szállítanak uborkát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 11.

350 forintba kerül a legolcsóbb kígyóuborka, miközben a mérete érezhetően összement. Az idei tél nem kedvez Európa nagy zöldség-exportőreinek, és a legnagyobb importőr sincs top formában.

 

uborka
Valahogy rövidebbek és vékonykábbak lettek… (forrás: nosalty.hu)

 

Se a spanyolok, se a hollandok nem boldogulnak

A spanyol Almería tartományban az elmúlt hetek hideg időjárása súlyosan érintette az uborkatermesztőket: míg máskor 1-1,2 kg uborka vágható le egy tőről, idén nem ritka, hogy csak 700-800 gramm nettó termést hoznak a növények. Ezen felül a Covid omikron variánsa a termelésben, a csomagolásban és a szállítmányozásban is érezteti a hatását. Egy német importőr ezért úgy gondolja, hogy a következő két-három hétben a szokásosnál kisebb méretű és drágább uborkákra kell számítani a kínálatban. (A magyar kereskedelemben is észrevehettük ezt a hatást – a szerk.) A szakember szerint idén 2-3 héttel hamarabb, február elején befejeződhet a spanyol exportszezon, igaz, addigra ismét normál méretű uborkákra van kilátás.

A holland Rabobank is úgy tapasztalja, hogy idén a decemberi/januári uborkatermelés a négy évvel ezelőtti szintre esik vissza a magas gáz- és villanyszámlák miatt. A paradicsomtermelésben egyenesen 40 százalékos terméscsökkenést valószínűsítenek az ágazati szereplők. Ennek ellenére a paradicsom ára stabilnak mutatkozik Európában. Ez annak köszönhető, hogy ilyenkor meglehetősen sok marokkói áru van jelen a kínálatban, ami jelentősen mérsékli az árnövekedést. A német kereskedő úgy véli, ilyenkor a spanyolok csak a magasabb Brix-fokú (édesebb) paradicsomfajtákkal rúghatnak labdába az afrikai importtal szemben. (Ugyanez vonatkozik a magyar termelőkre is, néhányan ezt már időben felismerték – a szerk.)

 

A német kereskedelmet hazavágták a Covid-korlátozások

A kiskereskedelmi forgalomra hatott a gyorsuló infláció és a járványügyi korlátozások is. Utóbbiak Németországban drasztikusan visszavetették a karácsonyi forgalmat, pedig novemberben már szép számokat írtak a vállalkozások. Decemberben az oltatlanokat a legtöbb, nem létfontosságú fogyasztási cikkeket árusító üzletből kitiltották. A becslések szerint a decemberi forgalomkiesés 5,5 milliárd eurós veszteséget okozott a vállalkozásoknak. Az intézkedés a zöldséggyümölcsök piacán is éreztette a hatását, holott ezek elérhetőek lettek volna az oltatlanok számára is.

 

Lásd még a témában: Paradicsom: a termelés nagy része leállt Nyugat-Európában.