fbpx

A kanyarodó műtrágyaszóróba sem lehet már belekötni

Írta: Sándor Ildikó - 2023 október 26.

A kanyarkiegyenlítés, azaz a kimeneti mennyiségnek a sebességváltozásokhoz való igazítása a növényvédő gépeknél ismert, de ezek után a műtrágyaszóróknál is elérhető lesz.

műtrágyaszórás
A CurveControl rendszerrel most először állítható be egy centrifugális műtrágyaszóró szórásképe kanyarodáskor.

CurveControl centrifugális műtrágyaszórókhoz

Különösen nagy munkaszélességek esetén szembetűnő az a hatás, hogy a kanyarodáskor a külső sugárban jelentősen megnő a sebesség, míg a belső oldalon ugyanilyen mértékben csökken, ami elkerülhetetlenül a kimeneti mennyiség változásához vezet.

A kanyarkiegyenlítés, azaz a kimeneti mennyiségnek a sebességváltozásokhoz való igazítása a növényvédő gépeknél már ismert. A permetezőgépek kerete azonban szorosan a gép fizikai forgáspontja mögött helyezkedik el. Ezért a kanyarkompenzáció eléréséhez csak a szórókeretben lévő kimeneti mennyiséget kell beállítani. Ezzel szemben egy centrifugális szórótárcsa dobása a munkaszélesség kétszerese és a kijuttatási pont a műtrágya típusától és a munkaszélességtől függően sok méterrel a szórószerkezet mögött helyezkedik el. Ezenkívül a szórótárcsa vese alakú. A mennyiség beállítása mellett ezért a szóráskép eltolódását különösen figyelembe kell venni a műtrágyaszóróknál. Mindezek pontos ismereteket igényelnek arról, hogy a szórószerkezet hogyan működik a különböző műtrágyákkal, és ennek megfelelően összetett megvalósítást igényelnek egy vezérlő algoritmusban. A Dreyer SE & Co. KG által fejlesztett, és most ezüstéremmel jutalmazott CurveControl rendszerrel most először állítható be egy centrifugális műtrágyaszóró szórásképe kanyarodáskor. Ha már szenzációt keresünk a műtrágyaszórásban, ezt is el kell olvasnia: Helikopteres fejtrágyázás.