fbpx

Hollandia ellátja hagymával a világot

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 16.

Hollandiában új mennyiségi rekordok dőlnek meg hagymaexportban – áll az Agrárkamara oldalán. 1,2 millió tonna vöröshagymát forgattak meg a világon.

 

hagyma

 

A hollandok már a 11. egymást követő héten 30 ezer tonna feletti mennyiségeket exportálnak idén, ami közel 11 százalékkal haladja meg az előző évi főszezon értékesítési adatait. Október elején a hagymakivitel már történelmi magasságot ért el: a heti 40 ezer tonnányi mágikus határt is átlépték a hollandok, de novemberben sikerült már 46 ezer tonnás eredményt is produkálni – derül ki a Holland Hagymaszövetség (HOA) jelentéséből. 2010 óta folyamatosan nőtt a hagyma termőterülete Hollandiában, ezzel együtt átlagosan évi 4 százalékos exportnövekedést is sikerült elérniük – kivéve az időjárás okozta kritikus években, mint pl. 2018-ban. 2010-ben kb. 850 millió kg hagyma került exportértékesítésre, a 2019/2020-as szezonban már kb. 1,2 millió tonnára nőtt az eladás. A jelenlegi értékesítési adatok alapján a 2020/2021-es adatok még kiemelkedőbbek lehetnek.

A Mulder Onions szerint a saját termés 1,3-1,4 millió tonna. Ennek 95 százaléka kerül a külpiacokra, és ezzel 15 százalékos világpiaci részesedést mondhatnak magukénak, amivel az első helyen állnak a globális kereskedelemben. A belső fogyasztás kielégítésére elegendő pár 100 ezer tonna hagyma.

A hollandok valójában mások hagymáival is kereskednek. Európai Unió területéről és a világ minden pontjáról (akár Kínából is) vásárolnak hagymát. A legtöbb hagymát Afrika keleti partvidékének országai igénylik Hollandiától, de célpontjuk az egész világ. 2020-ban Banglades mindössze 8 hét alatt 17 millió kg hagymát importált, Sri Lanka hozzávetőlegesen duplázta a hagyma importját a megszokotthoz képest, a Fülöp-szigetek pedig körülbelül megnégyszerezte Hollandiából. Szállítanak a karibi térségbe, Jamaica, Haiti és a Dominikai Köztársaság is importál holland hagymát. Japán, Azerbajdzsán, Egyesült Arab Emírségek, Saint Martin, Nicaragua és Honduras, Panama is kiemelkedő helyen állnak az importlistán, és jelenleg Hong Kong és Kína is igyekszik becsatlakozni a holland hagyma vásárlói körébe.