fbpx

Próbálkoznak a spekulánsok, de nyáron normálisabb piac jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 13.

A spekulánsok megint élénken mocorognak a tőzsdén. A pálmaolaj ára 13 éves csúcsra, a szójaolajé pedig 8 éves csúcsra emelkedett. Úgy, hogy közben a világ szójatermésére egy szavunk sem lehet. Súrolni fogja a 2019. évi rekorderedményt.

 

szoja
Szója: olcsóbb lesz (forrás: tonzu.co.nz)

 

Felfelé könnyebben mozdul, mint lefelé

Az olajár növekedése eleve drágító hatású a növényi olajok piacán, hiszen ezeknek egy része bioüzemanyagként hasznosul. Átmenetileg segítette az árnövekedést az is, hogy a globális pálmaolaj-készletek februárban csökkentek, csakhogy azóta Malajzia 15%-kal fokozta a termelést. Ennek elviekben 8-10 százalékos árzuhanást kellene hoznia a tőzsdén az elemzők szerint. Nagyobb baj viszont, hogy az argentin szójatermés kisebb lett a vártnál. A Buenos Aires-i (BAGE) szakértők csütörtökön 44 millió tonnás eredményről adtak hírt, míg az amerikai elemzők az USDA márciusi jelentésben még 47,5 millió tonnával kalkuláltak. Az eltérés jelentős. Ennek hatására a chicagói tőzsdén a szójaolaj jegyzése 1208 dollárra emelkedett tonnánként, a szójadara pedig 444,4 dollárra nőtt.

Közben Brazíliában mint arról már hírt adtunkrekordtermésről számolt be szójából. 135,1 millió tonnával mindenkori csúcsot állított be az ország, ez az USDA legfrissebb becslését is túlszárnyalja, ami 134 millió tonnáról szólt. Ez azt jelenti, hogy az export is történelmi csúcsra emelkedhet 86,2 millió tonnával. Ezt a pozitív változást viszont még nem akarta beárazni a tőzsde.

 

Fordulat csak nyáron várható

A fehérjehordozók végső értékét azonban a valós igények fogják meghatározni. A legnagyobb hatással az lesz az árakra, hogy Kínában hogyan alakul a sertéspestis újabb kitörése, meg tudják-e védeni az újonnan létesült nagygazdaságokat a kórtól. Ezek továbbra is igénylik az importtakarmányt, és amíg nyereséges a termelés, fokozzák a kibocsátásukat. Ez a nemzetközi piacra úgy hat, hogy a takarmány-alapanyagok ára emelkedik, míg a kész sertésé csökken – bár pillanatnyilag éppen egy ellenkező irányú trendet látunk. A sertés és a malac ára is viharos emelkedésbe kezdett.

A GrainTrade arra int, hogy az új termésű búza és kukorica ára már alacsonyabb lesz, mint a tavalyi volt, plusz megindul a brazil szójaexport is, így a takarmányáraknak mérséklődniük kell. Ez azt jelenti, hogy a sertés ára a kisebb kínai kereslet és a mérséklődő takarmányárak miatt is fordulatot kell hogy vegyen. Magyarországon a takarmánygyártók az év első félére már rögzítették a februárinál 20 százalékkal magasabb áraikat. Ezért, ha semmi rendkívüli nem történik a piacon, akkor az év második felében, a betakarítást követően várható fordulat a termények és a sertések piaci megítélésben.