fbpx

Veszélyben a spanyol élelmiszerellátás és -export

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 28.

A pandémia és a háború nyomán kibontakozott infláció sztrájkokhoz vezetett Spanyolországban, ami csak tovább ront az amúgy sem rózsás gazdasági helyzeten.

spanyol sztrájk
Tiltakozó kamionosok (forrás: www.aa.com.tr)

Tiltakozás a közutakon

Március 14. óta sztrájkolnak a közúti fuvarozók Spanyolországban. Az ok a magas üzemanyagárak és az infláció, noha a kormányzat nem sokat tehet ezek ellen. A sztrájk miatt csökkent a fuvarkapacitás, így a termelők képtelenek a friss élelmiszereket időben leszállítani. Emiatt Spanyolország-szerte hiány mutatkozik gyümölcsből és zöldségből a szupermarketekben. A március a zöldség-gyümölcs export szempontjából is fontos hónap, de most a kiszállítás is akadozik. A termés vagy a száron érik túl, vagy a raktárakban indul rothadásnak. (A spanyol termelést érő hatások azonnal megjelennek az európai árakban, lásd: Ezért drága a brokkoli és a karfiol.)

Nincs egyezség

A kormány e hét hétfőn egy 500 millió eurós (550,45 millió dolláros) segélycsomagot javasolt a gázolaj szárnyalásának ellensúlyozásár, de ezt a fuvarozók kevesellték, és még több szervezet csatlakozott a tiltakozáshoz. Köztük a több mint 32 ezer céget tömörítő Fenadismer munkaadói szövetség, amivel már a tejipari és az élőállat-szállítások is veszélybe kerültek.

Ha tovább folytatódik a közlekedési sztrájk, szükség lehet szabadságelvonási programok bevezetésére – figyelmeztettek szerdán a spanyol kiskereskedelmi és élelmiszeripari szövetségek, akik nemcsak a munkavállalókra, de a kormányra is igyekeznek nyomást gyakorolni. Ám eddig még nem érkezett hír a felek számára elfogadható megoldásról.