fbpx

Veszélyes lehet, ha rosszul tárolja a műtrágyát: erre figyeljen!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2020 október 14.

Köztudott, hogy a műtrágya helytelen tárolása veszélyes is lehet, hiszen nem megfelelő tárolás esetén a műtrágya bomlásának köszönhetően mérgező gázok szabadulhatnak fel. Sajnos ezt sok esetben még mindig nem veszik figyelembe. Pedig a biztonságos munkakörnyezet megteremtésében, és a műtrágya minőségének megőrzése érdekében létfontosságú a helyes, előírásoknak megfelelő tárolás. Lássuk, mire kell figyelni!

 

 

Általános biztonsági szabályok

Bár triviálisnak tűnhet, sokan megfeledkeznek pár alapszabályról, amikor a műtrágya tárolásáról van szó. Nem szabad dohányozni, enni és inni abban a helyiségben, ahol a műtrágyát tároljuk. A parkolás is tilos a tárolóhelyen, kivéve természetesen fel- és lerakodás alatt. Ebben az esetben pedig ellenőrizzük, hogy a járműből nem szivárog az olaj vagy az üzemanyag.

 

A műtrágya tárolása beltéren

A műtrágya tárolásának legmegfelelőbb módja a beltéri tárolás. Így sokkal könnyebben megoldható, hogy védjük a nedvességtől, és a nagyobb hőingadozástól. Van pár alapszabály is, amit a beltéri tárolás esetén be kell tartani.

Tartsunk minimum 1 méter távolságot az épület falaitól, ereszétől és gerendázatától! Tartsuk elkülönítve a műtrágyát a következő anyagoktól:

  • szerves, éghető anyagok (pl olajok, zsírok, vagy fű szalma, gabona),
  • üzemanyag,
  • erősen lúgos anyagok,
  • különböző vegyszerek, például kénsav, sósav.

De a műtrágyát nemcsak a felsorolt anyagoktól, hanem bármilyen olyan hőforrástól is távol kell tartani, ami gyújtópontot, szikrát hozhat létre. Sokan nem gondolnak arra, hogy lámpák, elektromos kábelek, kapcsolók, de akár hegesztési, csiszolási munkák is probléma forrása lehetnek.

Mindig vegyük figyelembe az adott termékre vonatkozó felhasználási és tárolási szabályokat. Érdemes olyan gazdaboltot választani vásárlásra, ahol részletes felvilágosítás elérhető a termékekkel kapcsolatban. Jó megoldás lehet a műtrágya online gazdaboltból történő megrendelése is. Egy nívósabb oldalon általában minden szükséges információ fel van töltve, sőt akár az ügyfélszolgálattal is konzultálhatunk, ha kérdésünk van. Mi a Gazdadiszkont webáruházat ajánljuk, ahol a termékek széles választékát találjuk szántóföldi, biokertészeti, de díszkerti felhasználásra is. Ebben az online gazdaboltban kedvező áron juthatunk jó minőségű termékekhez, és a megfelelő tájékoztatás is elérhető.

 

Mire kell figyelni a megfelelő tároló kialakításakor?

Az sem mindegy, hogy milyen épületben tároljuk a műtrágyát. A következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • A tároló legyen zárt épület, amely véd a közvetlen napfénytől és az extrém hőhatástól
  • Biztosítsuk a megfelelő szellőzést!
  • Alakítsunk ki raklaptároló polcrendszert!

Gyors és könnyen felépíthető megoldás lehet a trapézlemezből készült épület. De ha olyan készítményeket szeretnénk tárolni, ami érzékeny a magasabb hőmérsékletre, akkor érdemesebb szigetelt épületet felhúzni. Egyre népszerűbbek a szendvicspanelből készült könnyűszerkezetes épületek, amelyek gyors és kedvező árú megoldást kínálnak. A Betolemez Kft-nél elérhető a trapézlemez rengeteg fajtája, és különböző vastagságú szendvicspanel elemek is. A Betolemez Kft méretre gyártva szállítja a trapézlemezt és szendvicspaneleket, gyors határidővel és kedvező garanciális feltételekkel.

 

 

Sajnos elég sok baleset történt már a műtrágya nem megfelelő tárolása vagy szállítása miatt. Tartsuk ezt szem előtt és figyeljünk a biztonságra!