fbpx

Hektáronként 1,3 millió forint kérhető dohányültetésre

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 30.

A támogatás a jövő évben érkezik, de most kell igényelni. A korábban igénybe vett krízistámogatásokat is figyelembe veszik a jogosult összeg kiszámításakor.

dohányültetvény
Egyre szűkülő ágazat: dohánytermesztés (forrás: www.arch.virginia.edu)

Április elején kell igényelni

Megjelent az agrárminiszter 11/2022. (III. 25.) AM rendelete a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak ellentételezéséhez nyújtott támogatásról. A rendelet alapján a dohánytermelő a referenciaterülete után vissza nem térítendő, átmeneti támogatásként legfeljebb 1,3 millió forint támogatást vehet igénybe. A támogatás keretösszege 4,3 milliárd forint.

A támogatási kérelmet 2022. április 11. és 25. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani. Kincstár legkésőbb 2022. június 30-áig dönt a támogatás szempontjából figyelembe vehető referenciaterület nagyságáról és a támogatás összegéről.

Jövő tavaszra érkezik meg a pénz

A támogatás – az összes eddig már igénybe vett, a Coviddal kapcsolatos krízistámogatást is figyelembe véve – nem haladhatja meg a 290 ezer eurós keretösszeget (szabad krízistámogatási keret). A dohánytermelő a megállapított támogatási összeget 2023. február 1. és 15. között igényelheti.

Ez is érdekelheti a témában: Parázsló szivarvég: most dől el a dohánytermesztés sorsa.

Összeállította: Gönczi Krisztina