fbpx

Biztosítjuk a növény túlélését, akár aszályos időszakban is

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 12.

„Tudatos növénytermesztés a gyakorlatban” címmel tartott online előadást a több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Malagrow Kft. A rendezvény során kiemelt szerephez jutott a talaj, mint a termelés alapja. A résztvevők bepillantást nyerhettek a tudatos növénytermesztés mindennapi gyakorlatába; módszereket, technológiákat kaptak a szélsőséges időjárási és egyéb viszonyok, mint például az aszályos időszak, hatásának kezeléséhez.

Termőföld, férfikéz
Fontos a talaj komplex életközösségének védelme (Fotó: Malagrow)

Harmadik éve működik az új típusú rendszer

A rendezvényt Juhász György, területi képviselő, szaktanácsadó vezette fel, ismertette az előadókat és az érintett témákat. Kiemelte az MDMR (Malagrow Demo Megfigyelési Rendszer) lényegét, hivatkozva a vállalat szakértő csapatára, és a 21 kultúrában elvégzett 67 teljes szezonos megfigyelés során rögzített 48 ezer paraméterre.

Az első előadást Dr. Takács József, szakmai vezető tartotta, a talajélet komplex életközösségének fontosságára fektette a hangsúlyt. Kiemelte, milyen fontos a talajjavító készítmények alkalmazása, hogy a termőföld a megfelelő állapotban maradjon. Ismertette a Myco’Sol PTC készítményt, mely komplexitása révén sok előnyt tartogat a mezőgazdasági termelők számára: tápanyagokat pótol, illetve segíti a talajban régebb óta ott lévők feltárolódását, felvételét; javítja a talaj szerkezetét, jobb gyökérfunkciók érhetők el vele. Szántó, zöldség és gyümölcs kultúrákban egyaránt alkalmazható.

Talajra és a növényre egyaránt kifejti pozitív hatását

A szakmai vezető a Viva biostimulátor előnyeit is kiemelte: a komplex szer javítja a talajéletet, hatással van ez mellett a növényre. Ennek eredményeként a termesztett kultúra erősebben gyökeresedik, így ellenállóbb lesz az aszálystresszel szemben, kiegyenlítettebb lesz az állomány, magasabb terméshozammal számolhat a gazda. A komplex szerrel kezelt kultúrában szélsőséges körülmények között, például aszályos időszakban is biztosítható a túlélés. Az előadás során az érdeklődők a biostimulátor alkalmazásának eredményeit ismerhették meg, ezzel alátámasztva a szer hatékonyságát kalászosokban és repcében.

Kiegyenlített vegetatív növekedés, csökkenő terméskiesés

A fitotoxikus tünetek enyhítésére adott megoldást Bogárdi Zalán, területi képviselő, szaktanácsadó, aki a gyomirtó szerek kedvezőtlen hatására hozott példát kukoricában, szójában és napraforgóban. Sikeresen védekezhet a termelő a vegyianyagok sztresszhatásaival szemben a Megafol, regenerálódást segítő biostimulátorral. A mintatáblák eredményei bizonyítják a szer – herbicid fitotoxicitásból adódó – terméscsökkenést kompenzáló hatását kukoricában, napraforgóban. Bogárdi Zalán ismertette például egy 2020-as, konkrét üzemi megfigyelés eredményeit, melynek végső konklúziója szerint napraforgóban 25 195 Ft/ha plusz jövedelmet eredményezett a termék használata.

A készítmény fontos jellemzője, hogy jól oldódik, egymenetben kijuttatható a legtöbb gyomirtó szerrel; általában sem keveredési, sem kicsapódási probléma nem merül fel. Ez mellett a gyomirtó hatásfokát sem rontja.

A területi képviselő a jobb megtermékenyülés, ezáltal a magasabb hozam érdekében ajánlotta a bórt tartalmazó Boroplus folyékony mikroelem-készítményt. Egységesebb virágzás, jobb megtermékenyülés, ezáltal magasabb beltartalmi értékek érhetők el alkalmazásával. Szermaradvány-mentesen alkalmazható, biogazdálkodásban is használható összetevőket tartalmaz.

Kukorica
A kukorica is nagyobb terméshozammal hálálta meg a biostimulátor alkalmazását (Fotó: Malagrow)

Célzottan szántóföldi kultúrákra fejlesztett hozamnövelő

Nagy István, junior területi képviselő, szaktanácsadó a célzottan szántóföldi kultúrákra kifejlesztett készítmény, a YieldON előnyeire világított rá. Elmondta, hogy a szer a megfelelő fenológiai stádiumban kijuttatva javítja a tápanyagfelvételt, ezáltal serkenti a termésképző folyamatokat. Ennek eredménye a jobb minőségű termény és a nagyobb terméshozam. Egyedi összetételének köszönhetően több fenológiai fázisban is használható, és más készítményekkel jól keverhető.

Konkrét példákon keresztül levezetve megállapítható, hogy a biostimulátor alkalmazásával kukoricában kevesebb volt a meddő növény, több volt a dupla cső, és az egyes csöveken magasabb szemsorszámot értek el.

A fiatal területi képviselő a lombtrágyák közül a kiváló vízoldékonyságú, párolgáscsökkentő adalékkal ellátott Plantafol termékcsaládot emelte ki. Használatával a növény tápanyagutánpótlása még változó vízminőség mellett is jól megoldható. A Plantafol termékek kiemelkedően magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek. Összetételük, az alkotó elemek aránya változó, így bármelyik kultúra, bármely fenofázisához kiválaszthatja a gazda a megfelelőt.

Eggyel több hüvely a borsón, hüvelyenként eggyel több szem

Konzervipari zöldségnövények termesztőinek nyújtott technológiai segítséget Juhász György. A csemegekukorica és borsó termelőinek a fent említett készítmények mellett a MC Cream biostimulátorra hívta fel a figyelmet, mely – a specifikusan kialakított hatóanyagtartalmának köszönhetően – a növény hormontermelését fokozza. Ezáltal hatékonyabb terméskötés jellemzi a növényt, amihez látványos vegetatív növekedés társul, az eredmény pedig a jobb terméshozam. Nem csak számszaki, de minőségi növekedés is elérhető használatával.

Kedvezőek voltak a tapasztalatok ipari zöldborsóban: az alkalmazás hatására növényenként eggyel több hüvely jellemezte az állományt, illetve hüvelyenként eggyel több szemet számolhattak a szakemberek. A termés minősége jobb, a szemek egységesen zsengék voltak.

Borsó
Biostimulátor alkalmazása – kedvezőek tapasztalatok ipari zöldborsóban (Fotó: Malagrow)

Az előadás zárásaként a házigazda Juhász György felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a vállalat területi szaktanácsadói a termelők rendelkezésére állnak, elérhetőségük megtalálható weblapjuk KAPCSOLAT menüpontja alatt.