fbpx

Robotizálták a gombaszedést

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 26.

A profik szinte az egész világon a hollandok polcos gombatermesztő rendszerét használják, de a legnagyobb munkaerőhiánnyal a kanadaiak küzdenek. Így nekik jutott elsőként eszükbe a szedés automatizálása.

Kiváló alapok a robotizálásra

A gombaházak világszerte munkaerőhiánnyal küzdenek, de úgy tűnik, leginkább Kanadában. Ugyanis egy itteni vállalkozásnak, a Mycionics-nak jutott elsőként eszébe a termelés robotizálása. „Ez gyakorlatot igénylő munka. Körülbelül három hónapba telik, mire a dolgozó rutinos szedővé válik, de a magas páratartalom mellett végzett, monoton munka keveseket vonz” – mondja Michael Curry, a gombaszedő robot fejlesztő mérnöke.

A technológia ideális az automatizálásra, mivel a profi gombatermesztők szinte az egész világon ugyanazzal a holland, 6-7 polcos rendszerrel dolgoznak, és a termelés egész éven át folyamatos. A robottechnika a meglévő trendszerre remekül ráilleszthető. „A csiperkegombák óránként 4 százalékkal növelik méretüket, és az optimális hozam érdekében következetesen 55 mm-es méretben kell leszedni őket. Erre az emberi munkaerő nem is képes” – mondja a fejlesztő.

Így működik

A betakarítási rendszer lézerszkennere átvizsgálja a polcokat, és beazonosítja a gombákat. Ezek pontos helyzetén és méretén kívül rögzíti a hőmérséklet, a páratartalmat, a CO2-szintet is. Mivel egy polcon 200 ezer vagy ennél is több gomba van, az adatrögzítés mintegy 30 percet vesz igénybe. Ezek után a rendszer eldönti, hol érdemes kezdeni a szedést.

Kanadában eddig egy üzemet állítottak át teljes egészében a robottechnológiára 2022 őszén, és további két farm tervezi az átállást 2023-ban. Az első gyakorlati tapasztalatok szerint a gombaszedő robot nemcsak pontosabbá tette a munkát, de mintegy 10 százalékos terméstöbbletet is generált, mivel a gombákat optimális időben és méretben takarítja be, továbbá a gombatövek elvágása is a maximális hosszúságban történik, ami önmagában 3 százalékos hozamjavulást eredményez.

A gépezet a szedést követően ládába rakja a termést, amit le is mér. „Amíg emberek szedték, a kereskedelem által elvárt súlyt 3-5 százalékkal léptük át, most azonban az egységes gombaméretnek köszönhetően 1 százalékra csökkent a túlsúly” – mondja Curry. A minőségjavulás is szembetűnő az egységes és kíméletes szedési technológia miatt. A cég érdekes konstrukciót választott a technológia terjesztésére: nem eladja, hanem kvázi sikerdíjat szed érte: a betakarított gombakilogrammok után kér egy meghatározott összeget.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosítása a jövő?