fbpx

Félmillió tonna orosz durum tűnik el az uniós piacról

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 03.

A SovEcon szakértői nemcsak a potenciális ukrán gabonaexport mennyiségét csökkentették, hasonlóak a várakozásaik az orosz kivitelt illetően is. Azokból a gabonákból, amelyekből nincsenek készleteik, megfeleződhet az export. Az EU a maga részéről leállítja az oroszországi terményimportot, ami leginkább a durum és a napraforgó terén hoz jelentős változást a kereskedelemben.

durum
Az orosz termelés csökkenése és az európai vámok jó lehetőséget teremtenek a durum piacán
(forrás: grainunion.kz)

Minden gabonából 12%-kal kevesebb

Miután az aszály és a fagykár nyomán 80,7 millió tonnára korrigálták a várható orosz búzatermést, az exportálható árualapot is 46,1 millió tonnára mérsékelték az elemzők. Tavaly 92 millió tonna búzát arattak az országban, és ebből 52 millió tonna jutott el a külföldi piacokra. A bő 12 százalékos terméscsökkenést tehát szinte ugyanekkora exportvisszaesés követheti.

A SovEcon szerint árpából 18,6 millió tonnás termést lehet betakarítani Oroszországban, szemben a tavalyi 21,2 millió tonnával (-12%), és a kukorica terméskilátásai is romlottak az előző évhez képest: 14,6 millió tonnára számítanak a legutóbbi 16,6 millió tonnás eredmény után (-12%). A teljes gabonatermést 127,4 millió tonnára becsülik, szemben a 2023-as 144,9 millió tonnával (-12%).

A búzaexport arányosan csökken, az árpáé 56%-kal esik

Míg az ó búzákból még mindig vannak eladatlan készleteik, ez az árpáról és a kukoricáról nem mondható el. (Vélhetően ugyanez igaz a kis mennyiségben rendelkezésre álló és igen keresett durumbúzára is.) Ezért az utóbbiak exportja drasztikusan csökken a betakarítás után. Az árpa kivitelét mindössze 3,1 millió tonnára teszik a lezárult szezon 7 millió tonnás exporteredményével szemben, és kukorica exportja is gyakorlatilag megfeleződik (3,6 millió tonna vs 6,9 millió tonna).

Leáll az orosz durum és olajmag behozatala

A SovEcon szerint az idei kisebb termés és a magasabb élelmiszerárak miatt nagy a valószínűsége annak, hogy az új értékesítési szezonban további exportkorlátozások lépnek életbe Oroszországban. Megjegyezzük: az EU a maga részéről július elsejétől tonnánként 95 eurós importvámot vetett ki az orosz búzára, a durumra pedig 148 eurót. Az árpa és a rozs behozatalát tonnánként 93 eurós vám sújtja. Az olajmagok és -darák, valamint a szárított cukorrépaszelet a vámérték 50%-át kell hogy leadózza.

Oroszország EU-ba irányuló kivitele a hivatalos adatok szerint mindössze 4,2 millió tonnát tett ki 2023-ban (további 600 ezer tonna Belorussziából, illetve rajta keresztül érkezett), de olyan fontos szegmenseket érintett a kivitelük, mint a napraforgó- és repcemag, a borsó és a durum. Napraforgómagból Oroszország harmadik legnagyobb felvevő piaca az EU, napraforgódarából pedig a legnagyobb vásárlónak számít az európai közösség. Durumbúzából pedig több mint 465 ezer tonnát szállítottak be 2023 folyamán.

Örülhetnek a törökök, ukránok – és mi is

A korlátozás tehát lényeges következményekkel jár egy olyan évben, amikor az EU egészében romlanak a durum hozamkilátásai. Jó hír, hogy Magyarországon viszont kiválónak ígérkezik a növény termése a műholdas képek alapján. A durum termelésében és exportjában az utóbbi időben Törökország igyekszik meghatározó szereplővé válni, így az ő kínálatuk (és Kanadáé) érdemel majd figyelmet. Az oroszországi olajnövények importkorlátozása pedig leginkább az ukrán export lehetőségeit bővíti az európai piacon, és ez a repcére is érvényes. A kínálat csökkenése miatt a magyar termelők is bizakodhatnak egy jó árszintben.