fbpx

Biostimulátor nélkül ma már nincs eredményes gazdálkodás

Írta: MezőHír-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 06.

Versenyképes termelés a legmodernebb termesztési technológiák alkalmazásával, az állandó minőség szem előtt tartásával, ez a belépőjegy az üzletláncokhoz – tudtuk meg a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet közös szervezésében tartott szabadszállási médiatúrán.

A sárgarépa feldolgozása, csomagolása
A
szövetkezet minőséget termel, így termékei több áruházlánc kínálatában is megtalálhatóak (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Feldolgozva, csomagolva az üzletláncok polcaira

A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kétezer hektárt meghaladó területen folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Termékei között elsősorban a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica szerepel, melyeket a RónaKer-Tész Kft. dolgoz fel – tájékoztatta Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke a média rendezvényen megjelent képviselőit. A szerződéses üzletláncok igényeinek megfelelően, arculati elemeiket felhasználva készítik elő a termékeket, csomagolják, szállítják. A szövetkezet legnagyobb partnere a TESCO és a Lidl, de már beszállítanak a Pennynek is, esetenként pedig az ALDI polcain is találkozhatunk „rónás” termékekkel. A mezőgazdasági terméknek az áruházláncok szigorú követelményrendszerének kell megfelelniük, ezért a termeléstől a feldolgozáson és a csomagoláson keresztül a szállításig komplex élelmiszerbiztonsági rendszert kell üzemeltetni. A termelés szempontjából fontos az állandó minőség, a folytonosság és a szermaradvány-mentesség. Napjainkban a zöldségtermesztés sem képzelhető el biostimulátorok alkalmazása nélkül, melyhez ők hosszú évek óta a Malagrow termékeit használják.

Róna paprika

 

Magyarországon közel húsz éve vannak jelen

Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója elmondta, a biostimulátorok megjelenésükkor a tünetkezelés eszközei voltak, ezeket a gyengébb kultúrák erősítésére alkalmazták. Mára fejlődtek a szerek és a technológia is; napjaikban a professzionális termelő alkalmazástárában már magától értetődően benne van a biostimulátor. A Malagrow innováció iránt fogékony termelői már megelőzésre, célzottan használják ezeket a készítményeket, a termelési körülményeket, a talaj adottságait figyelembe véve tervezik a kijuttatást térben és időben. Ezzel a kultúra ellenálló képességét kiépítik, így a hektikus időjárás és a kártevők okozta stresszhelyzetek könnyebben kezelhetők, valamint az egyéb inputanyagok hasznosulásának aránya növelhető.

Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője a Valagro termékekre, a lombtrágyák és a biostimulátorok közötti különbségre hívta fel a figyelmet. Szerinte a biostimulátor a növény élettani folyamatainak szabályozását segítő egyedi, komplex készítmény. Kiemelte, hogy a legjobb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha ismerik a célt, a termesztési körülményeket. Ezek, illetve a korábbi tapasztalatok figyelembevételével lehet megtenni a technológiai ajánlást. Nagyon fontos az utókövetés, a beválás ellenőrzése, ehhez szükséges a gazdák véleménye. A beérkező adatok elemzésének eredményei segítik a technológiai pontosítást, és ezáltal a termék hatékonyságának maximális kiaknázását.

Zöldség chips
A zöldségtermesztés egyik feldolgozott terméke, a chips
(Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A klímaváltozás hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni

Az elmélet gyakorlati megvalósítását Varga István, a szövetkezet kertészetiágazat-vezetője mutatta be a szántóföldön. A sárgarépa-, vöröshagyma- és fűszerpaprika-parcellákban egyaránt kiemelte, hogy a kiszámíthatatlan időjárás kritikus helyzeteinek kezelése ilyen szinten elképzelhetetlen lenne a Malagrow készítményei nélkül. „Ezek kivédésére van szükség a biostimulátorokra, amelyek 16 éve részei a termesztéstechnológiánknak. Ma már senkiben nem merül fel, hogy ne használjuk a biostimulátorokat. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok” – mondta az ágazatvezető.

Róna hagyma

 

Barna Ferenc